Spanje op 26 juni opnieuw naar de stembus

De Spaanse koning Felipe. Beeld anp
De Spaanse koning Felipe.Beeld anp

Spanje kan er nu niet meer omheen: er komen nieuwe verkiezingen. De Spaanse koning Felipe heeft een decreet ondertekend waarin hij het parlement ontbindt en nieuwe verkiezingen vaststelt. Op 26 juni mogen Spanjaarden opnieuw naar de stembus.

Redactie

Vier maanden na de vorige verkiezingen zijn Spanjaarden nog steeds hopeloos verdeeld. De deceptie kon niet groter zijn: bruggen zijn er niet geslagen en alle politiek leiders wijzen naar elkaar om de mislukking van de onderhandelingen te verklaren.

In de formatie bleek het onderscheid tussen nieuwe- en oude politiek soms lastig waarneembaar. In de toon van de coalitievorming leek het soms of de verkiezingscampagnes nog volop bezig waren in plaats van dat men probeerde ideologische verschillen te overbruggen. Daarmee gaven ook de nieuwe partijen zelden daadwerkelijk gehoor aan de wens van de kiezer om een coalitie te vormen tussen de nieuwe- én oude politieke garde.

Of nieuwe verkiezingen wél uitkomst bieden is nog maar zeer de vraag. Peilingen laten zien dat op 26 juni, de verkiezingsdag, een vergelijkbare uitslag wacht.

Dit is een bewerking van het artikel 'Formatie in Spanje wacht herkansing', dat vorige week in Trouw verscheen. Link alleen voor abonnees.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden