Spanje: Israëlische universiteit uitgesloten van wedstrijd

madrid – - Een Israëlisch universitair team mag vanwege Israëls nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever niet meer meedoen aan een Spaanse innovatiewedstrijd op het vlak van zonne-energie.

Het team van het Ariel Universiteitscentrum van Samaria werd uitgesloten van deelname aan de Solar Decathlon, een internationale ontwerpwedstrijd voor huizen met zonne-energievoorziening. Samaria en Judea zijn de bijbelse namen voor het gebied dat nu de Westelijke Jordaanoever heet.

Het Israëlische team bereikte eind vorig jaar de eindronde van de wedstrijd, samen met negentien andere universiteitsteams. Spanje realiseerde zich dit jaar echter dat de universiteit zich op de Westoever bevindt, en niet in Israël. De diskwalificatie die daarop volgde, is volgens Madrid in lijn met het beleid van de Europese Unie, die tegen de Israëlische bezetting van Palestijns land is.

De universiteit van Samaria keurt de diskwalificatie af. De ’anti-academische’ beslissing schaadt alle 10.000 studenten, inclusief de 500 Arabieren die er studeren, zo liet de universiteit weten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden