Spanje in rep en roer na ontsnappen Carlos

Arresteren en gelijk uitleveren aan het land waar de terrorist of drugsbaron wordt gezocht. Zo gaat het gebeuren met ingang van 2004 in de landen van de Europese Unie, ook al had Spanje er meer vaart achter willen zetten om Eta-terroristen nog eerder voor een Spaans tribunaal te kunnen brengen zodra ze in Frankrijk of België zijn opgepakt. Maar wat kan er gebeuren als de verdachte eenmaal achter slot en grendel in Spanje zit? Dan kan hij weekendverlof krijgen en ervandoor gaan.

Groot is dan ook de verontwaardiging in de publieke opinie nu Carlos 'El Negro' spoorloos is verdwenen. Carlos Ruiz Santamaria (zijn werkelijke naam) is niet de eerste de beste. Hij werd op 9 juli 1999 gearresteerd, op last van superrechter Baltasar Garzon, als hoofdverdachte in een drugslijn tussen Colombia en Spanje. Met hem werden nog 55 man opgepakt. De buit was niet mis; 4000 kilo cocaïne.

Maandag begint de rechtszaak in Madrid en moet blijken hoeveel duizenden kilo's coke Carlos nog meer naar Europa heeft gestuurd. De officier van justitie had op voorhand maar vast 60 jaar cel geëist. Kortom, Carlos zou met vervroegd pensioen in de bak blijven. Dat stond wel vast.

Maar dat liep anders. Kort voor de kerst vroeg Carlos de rechters akkoord te gaan met een kort weekendverlof. Carlos was namelijk depressief geworden en wilde even wat vrije lucht inademen. In een psychiatrisch rapport werd zelfs melding gemaakt van neigingen tot zelfmoord. Verteerd door de kerstgedachte streken de drie verantwoordelijke rechters met de hand over hun hart en gaven Carlos toestemming om de gevangenis even te verlaten. De borgsom van 30000 euro zou hij wel overmaken. Sindsdien is Carlos spoorloos.

Commotie alom. Snerpende commentaren in de kranten, vernietigende uitspraken op de radio. Jess Cardenal, de procureur-generaal die door menigeen wordt gezien als de moderne groot-inquisiteur van de regering-Aznar, nam daar goede nota van. Donderdag beschuldigde hij de drie verantwoordelijke rechters van een 'ernstig ambtsmisdrijf', een delict waarop maximaal twee jaar gevangenisstraf staat en ontzegging uit het ambt voor meer dan tien jaar.

Natuurlijk denkt heel Spanje wat niemand hardop durft te zeggen; die rechters zijn met een miljoen euro aan handgeld omgekocht door Carlos El Negro. ,,Nee'', zegt de voorzitter van het hof waartoe het drietal behoort, ,,ze hebben ter goeder trouw gehandeld ook al zijn er fouten gemaakt.''

Dat laatste moet nu uitgezocht worden. De drie rechters zijn ondergedoken ook al moeten ze zich elke 14 dagen melden bij het hooggerechtshof. De rechtszaak gaat maandag gewoon door. Zonder Carlos.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden