Spanje in ban van ijsblokkenregen

In Spanje was het gisteren het gesprek van de dag. Niet meer de sneeuw; nu zijn het de ijsblokken die uit de lucht vallen. Gisteren was het zeker drie keer bingo, waarmee het totale aantal meldingen op 21 kwam. In Mostoles, een voorstadje van Madrid, kletterde zelfs een ijsklomp van zeven kilo naar beneden.

Henk Boom

Slachtoffers zijn er tot dusver niet gevallen. In Murcia viel een ijsblok van een paar kilo net naast een groep spelende kinderen. In Albacete knalde een ijsklomp rakelings langs een passerende wandelaar. In twee gevallen keilde het ijs door de voorruit van een geparkeerde auto.

De vraag is uiteraard: hoe kan dat? Waar komt dat ijs vandaan? En waarom - voor zover bekend - alleen in Spanje? Geleerden, meteorologen en wichelaars spreken elkaar voortdurend tegen. De een zegt dat het ijsklompen zijn die afkomstig zijn uit de waterreservoirs van vliegtuigen. Nonsens, zegt de ander dan, dat kan niet. Bovendien zijn de meeste ijsblokken gevallen op plaatsen waarboven geen vliegroutes bestaan.

Ze komen uit de staart van een komeet, wordt vervolgens met grote stelligheid gezegd. Pure onzin, is de repliek, want dan zouden ze ook in andere landen gevallen moeten zijn.

Er zijn al experts die hebben berekend dat de ijsblokken met een snelheid van vierhonderd kilometer per uur naar beneden zijn gekomen. Zouden het resten zijn van een komeet, dan hadden die een snelheid gehad van 70000 kilometer per uur.

De enige zekerheid is dat het allemaal klompen bevroren water zijn, sommige met zwarte vlekken. En geen enkele ijsklont is 's nachts gevallen. Spanje schuilt angstvallig voor het ijs.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden