'Spanje implodeert, Catalonië dendert door naar onafhankelijkheid'

Demonstratie van Catalanen die streven naar onafhankelijkheid Beeld reuters
Demonstratie van Catalanen die streven naar onafhankelijkheidBeeld reuters

Spanje is een schoolvoorbeeld van de Europese implosie, stelt de Portugese krant Diário de Notícias. Door strenge bezuinigingseisen dreigt het land uiteen te vallen in autonome regio's. En de Catalaanse trein naar onafhankelijkheid dendert maar door, schrijft dagblad La Vanguardia uit Barcelona.

The New York Times schetste al eens welke nieuwe landen we in de nabije toekomst mogen begroeten. In Europa kwam zij tot twee; Vlaanderen en Wallonië. Daar zou wel eens Catalonië bij kunnen komen nu onder druk van Spaanse bezuinigingen de wens naar onafhankelijkheid steeds sterker wordt.

La Vanguardia schrijft over twee treinen, een Spaanse en Catalaanse, die in volle vaart doordenderen en een frontale botsing riskeren. 'Met dat vooruitzicht zegt de heer Mas (gouverneur van Catalonië) toe het verzoek (tot onafhankelijkheid) in te dienen, ook al staat premier Rajoy het niet toe: op dit moment wordt het uitoefenen van de democratie een uitdaging, een krachtmeting', schrijft La Vanguardia. 'En laat niemand in Madrid zich vergissen: het is onmogelijk, of zeer moeilijk, om rechtsomkeert te maken [...] Ik weet niet of het al te laat is. De Catalaanse trein dendert te hard om hem te stoppen.'

Catalonië telt op een bevolking van 7,5 miljoen mensen 822.000 werklozen. Dat zijn er ongeveer 300.000 meer dan in Nederland, waar ruim tweemaal zoveel mensen wonen. Op de sociale uitkeringen, waar steeds meer Catalanen een beroep op doen, wordt al 22 maanden gekort. Daarnaast heeft de Spaanse regering de financiering van de autonome regio's bevroren.

Hiertoe werd door de centrale regering besloten na een herziening van de Spaanse grondwet die er op bevel van Berlijn en Brussel door de Volkspartij (PP) en de Socialistische partij (PSOE) snel doorheen werd gejast, schrijft Diário de Notícias. 'Diezelfde partijen durven te beweren dat de grondwet onaantastbaar is als het Catalaanse volk om toestemming vraagt om een referendum te mogen houden over hun zelfbeschikkingsrecht!'

De financiering van autonome gebieden bleek de afgelopen dertig jaar een van de pijlers onder de goede betrekkingen tussen Madrid en de regio's, aldus de Portugese krant. Nu de grondwet is herzien en een nieuw begrotingspact tussen Madrid en de autonome regio's is gesloten, kan dat tot explosieve situaties leiden.

'Zowel in Spanje als in Portugal of Griekenland, hebben de Berlijnse pyromaan en zijn plaatselijke handlangers een bom gelegd onder het maatschappelijke evenwicht, en het kan ze niet schelen dat ze daarmee ook de meest verschrikkelijke demonen laten vrijkomen: alles moet geofferd worden op het altaar van de bezuinigingen.' Met die demonen doelt Diário op de krachten die in de jaren negentig zo verwoestend op de Balkan huishielden.

Artikelen uit La Vanguardia en Diário de Notícias zijn in het Nederlands vertaald en te lezen op Presseurop.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden