Spanje en Duitsland willen snel bankenunie opzetten

null Beeld Thinkstock
Beeld Thinkstock

De Spaanse en Duitse ministers van Financiën hebben dinsdag opgeroepen tot een snelle uitvoering van de afspraken die eind juni op de eurotop zijn gemaakt. Met name het opzetten van een unie van banken en gezamenlijk toezicht op de bankwereld verdienen haast, aldus de ministers.

De Spaanse minister van Finaciën Luis de Guindos sprak in Berlijn met zijn Duitse ambtgenoot Wolfgang Schäuble. Een van de uitkomsten van de bespreking was ook dat Schäuble benadrukte dat de steeds hoger wordende rentes die Spanje moet betalen voor zijn leningen 'niet de realiteit van de Spaanse economie' weerspiegelen. De rente op de Spaanse staatsobligaties is de afgelopen weken tot recordhoogtes opgelopen. Dinsdag werd een niveau van 7,6 procent op de 10-jarige leningen bereikt.

Verwarring
Eerder op dinsdag bestond er verwarring rond een verklaring die vanuit Madrid werd uitgegeven en waarin werd opgeroepen tot een snelle uitvoering van de afspraken van de EU-top van juni. De verklaring leek van Spanje, Frankrijk en Italië te komen, maar Parijs en Rome spraken later tegen dat er sprake was van een gezamenlijke actie.

In de verklaring stond dat 'snelheid een essentiële voorwaarde voor succes van de Europese actie is'. Er zou sprake zijn van een 'zorgelijke vertraging' in de uitvoering van de afspraken.

Speciaal fonds
Op de eurotop werd onder meer besloten dat er een speciaal fonds van zo'n 500 miljard euro in het leven wordt geroepen om noodlijdende banken te ondersteunen. Het fonds zou echter pas worden opgericht als er een Europese instantie zou zijn die toezicht zou uitoefenen op het Europese bankwezen. De oprichting hiervan zal naar verwachting tot in 2013 op zich laten wachten.

Dinsdag meldden bronnen wel dat De Guidos woensdag een ontmoeting zal hebben met zijn Franse ambtgenoot Pierre Moscovici in Parijs. Volgens de bronnen gaat het om een 'routine-bezoek'.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden