Spanje en Catalonië praten weer met elkaar - en er zijn zelfs cadeaus

De Catalaanse president Quim Torra (links) schudt de Spaanse premier Pedro Sanchez de hand in Madrid. Beeld AP
De Catalaanse president Quim Torra (links) schudt de Spaanse premier Pedro Sanchez de hand in Madrid.Beeld AP

De leiders van Spanje en Catalonië hebben hun politieke blokkade doorbroken en beginnen een dialoog over de toekomst van de verhouding tussen Madrid en Barcelona.

Dat is de uitkomst van een 2,5 uur durend gesprek tussen de Spaanse premier Pedro Sanchez en de Catalaanse president Quim Torra, gisteren in Madrid.

Sanchez en Torra konden na het gesprek niet veel concreets aankondigen. Het belangrijkste was dát ze met elkaar om de tafel zaten. Hun voorgangers Mariano Rajoy en Carles Puigdemont spraken niet met elkaar. Rajoy koos voor de confrontatie toen Puigdemont zijn regio naar onafhankelijkheid wilde leiden. De blokkade tussen de nationale regering en de opstandige regio duurde negen maanden.

Torra steunt de onafhankelijkheid ook, maar is wel ingegaan op de uitnodiging van Sanchez om te komen praten. Sanchez heeft die uitnodiging verstuurd, ook al is hij tegen onafhankelijkheid.

Open dialoog

Torra noemde het gesprek na afloop ‘lang, oprecht en met een open dialoog’. Volgens de Spaanse vicepremier Carmen Calvo was de ontmoeting ‘goed voor de democratie van ons land’. Sanchez en Torra spraken onder meer over het verbeteren van de so­ciaal-economische toestand in Catalonië. Investeringen in de infrastructuur, die al een tijd stilliggen, kwamen ook aan bod. Over de onafhankelijkheid van de regio blijven de twee van mening verschillen.

Torra droeg tijdens de ontmoeting een geel lintje dat symbool staat voor het Catalaanse streven naar onafhankelijkheid. Hij bracht ook cadeaus mee voor Sanchez: middeleeuwse kaarten van de regio en traditionele likeur uit zijn geboorteplaats Blanes.

De Catalanen stemden op 1 oktober vorig jaar voor onafhankelijkheid, in een door Madrid illegaal verklaard referendum. Quim nam op 15 mei van dit jaar het stokje over van de naar het buitenland gevluchte Puigdemont. Sanchez is premier van Spanje sinds 2 juni, nadat een motie van wantrouwen Rajoy de kop kostte.

Lees ook:

Spaans koorddansen tussen burgerrecht en vervolging

Is er iets mis met de Spaanse rechtsstaat? Twitteraars, kunstenaars, onafhankelijkheidsgezinde Catalanen: ze merken allemaal dat ze moeten oppassen met wat ze zeggen en doen.

'Ik houd mijn hart vast voor Catalonië'

Wie Vlaanderen ziet aanlopen achter het Catalaans nationalisme dat in bijna de hele pers vrij spel krijgt, beseft hoe belangrijk goede kranten en tv-programma's zijn, schrijft Trouw-columnist Ger Groot.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden