Spanje doet niet mee aan anti-moslimtrend

Of je hoofddoek af, of niet studeren. Dat kreeg de 23-jarige Takwa Rejeb onlangs te horen van haar beroepsopleiding in Valencia. De Spaanse moslima had jarenlang zonder probleem met hoofddoek in de schoolbanken gezeten. Maar aan het begin van dit schooljaar was het opeens kiezen of delen. Wellicht dat schooldirecteur Josep Cuenca plotseling geïnspireerd was geraakt door het omstreden boerkiniverbod in buurland Frankrijk.

Dit terwijl de discussies over wat moslims al dan niet moeten dragen - die ten noorden van de Pyreneeën aan de orde van de dag zijn - in Spanje een uitzondering vormen. Soms duikt er een zaak op omdat scholen zich blindstaren op interne regels in plaats van op de grondwet. Maar veel meer dan wat Spaanse rigiditeit zit daar zelden achter. In het geval van Takwa werd de hoofddoek als muts beoordeeld en die zijn niet toegestaan in de klas.

Spanje heeft dan ook geen grote rechts-populistische politieke beweging zoals die elders in Europa floreren. Buiten wat neonazi's om, die in Madrid een voedselbank voor enkel blanke Spanjaarden runnen, zijn het weinig hoopvolle tijden voor Spaans extreem-rechts.

De enige in het oog springende partij is het nationalistische Vox, wiens aanhangers onlangs een grote Spaanse vlag aan de betwiste rots van het Britse Gibraltar hingen. Maar met nog geen 50.000 stemmen bij de laatste verkiezingen kon de partij naar een zetel fluiten. In Spanje is eerder de demissionair regerende Volkspartij (PP) het allegaartje van rechts. Je vindt er van centrum-rechts tot conservatieve katholieken en regelrechte franquisten. Maar zelfs de PP ontbreekt het aan keiharde anti-migratie of anti-islam-standpunten à la het Franse Front National.

Dat heeft waarschijnlijk ook te maken met de eeuwenoude band van het Iberisch Schiereiland met de islamitische wereld. Want ook al werden de laatste Moren in 1492 verslagen, tot op de dag van vandaag zijn imposante bouwwerken als het Alhambra in Granada en de moskee-kathedraal in Córdoba niet alleen trekpleisters voor islamieten, maar ook de trots van de autochtone Spanjaard.

Zelfs de aanhoudende terreuraanslagen in andere westerse landen, waaronder buurland Frankrijk, en de bloedige aanslagen in 2004 in Madrid lijken de perceptie op de 2 miljoen Spaanse moslims niet wezenlijk te hebben veranderd.

Takwa schroomde dan ook niet om aan de bel trekken en liet alle media die het maar wilde horen, weten dat zij het verbod belachelijk vond.

Vorige week bepaalde de regioregering dan ook dat Takwa gewoon mét hoofddoek les moest krijgen. "Ik ben heel blij, want ik heb alleen gevraagd om mijn recht op vorming en onderwijs. Ik ben geen rare vogel, maar gewoon een leerling net als alle anderen", vertelde zij persbureau AFP op de dag dat ze weer naar school mocht.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden