Spanje bouwt weer, maar experts vrezen hoogmoed

Vastgoed | Het gaat goed met de huizenmarkt in Spanje. Maar ligt er een nieuwe bubbel op de loer?

Hoogwerkers prijken weer aan de horizon langs de kustlijn van Alicante tot aan strandstad Torrevieja in Zuidoost-Spanje. De stalen symbolen van Spanje's eens zo florerende vastgoedsector waren na het barsten van de huizenbubbel in 2008 verdwenen. Maar nu het economische weer beter gaat, durft Spanje weer te bouwen.

Buitenlandse kopers zijn dan ook weer terug aan de costas. Dat merkt Cor Keijzer (54) op zijn makelaarskantoor even ten zuiden van Torrevieja. "Super", vat hij de staat van de handel samen. Keijzer, die al veertien jaar als makelaar in Spanje werkt, zag zijn verkopen de afgelopen twee jaar jaarlijks met twintig procent stijgen.

"Ik verkoop vooral aan Scandinaviërs, maar ook Nederlanders komen weer", legt Keijzer uit in zijn kantoor. Het percentage buitenlanders onder de huizenkopers piekt. Vorig jaar waren maar liefst 14,38 procent van de 363.431 verkochte woningen bestemd voor niet-Spanjaarden. Britten zijn verreweg de fanatiekste kopers.

Maar niet elke koper is plan om zelf van de Spaanse zon te genieten. Velen schaffen het vastgoed aan als investering. "Vrijdag lever ik weer een huis op aan een Nederlander die wil profiteren van de stijgende prijzen. Ondertussen vangt hij ook nog huur", legt de makelaar uit.

Een derde van Keijzers kopers doet dit omdat sparen vanwege de lage rentestand (gemiddeld in Nederland minder dan 1 procent) weinig oplevert. De huizenprijzen in Spanje lagen in het eerste kwartaal van dit jaar gemiddeld 6,9 procent hoger dan een jaar geleden.

Aan de Costa Blanca, de bij buitenlanders populaire kuststrook van Alicante, gaan de meeste huizen van de hand rond Torrevieja en het nabijgelegen Orihuela. Ook in de grote steden als Madrid en Barcelona zijn bouwplaatsen weer terug. De Spaanse economie groeit, becijferde het Internationaal Monetair Fonds, dit jaar met 2,6 procent.

Ongebreideld optimisme en snel stijgende huizenprijzen roepen wel herinneringen op aan donkerder tijden. In 2008 klapte de Spaanse huizenbubbel ongenadig hard uiteen. Huizenbezitters konden de hypotheken niet meer opbrengen wat banken in een vrije val stortte, die uiteindelijk moest worden gekeerd door de Spaanse belastingbetaler.

Half afgebouwde huizenblokken die nog steeds rond Torrevieja staan en complete nieuwbouwspookdorpen rond Madrid zijn de stille getuigen van dit vastgoeddrama. Miljoenen huizen staan nog leeg. De vraag is of er, nu het tij is gekeerd, een nieuwe bubbel op de loer ligt.

Econoom Carles Vergara van de IESE Business School van de Universiteit van Navarra denkt 'voorlopig' van niet. "Als dit de komende jaren doorzet, kan de bouw helpen om de enorme werkloosheid (21 procent) tegen te gaan", stelt de academicus.

Vergara heeft echter het doemscenario nog in zijn geheugen. Toen de huizenmarkt piekte, verbruikte Spanje 30 procent van al het Europese cement en was de bouw onevenredig belangrijk geworden voor de Spaanse economie. De huizenprijzen stegen tussen 2004 tot 2008, toen de bubbel barste, met 44 procent. "Als het huidige sentiment meer dan vijf jaar blijft heersen, moeten wij ons wel degelijk weer zorgen gaan maken".

Makelaar Keijzer hield na het klappen van de vastgoedbubbel het hoofd boven water, maar zag talloze branchegenoten vertrekken. Nu strijkt de concurrentie weer langzaam neer aan de costa, hoewel er op een steenworp afstand van Keijzers kantoor nog een paar 'karkassen' onafgebouwd vastgoed staan.

Voor een nieuwe bubbel is hij niet bang. "Mensen kijken naar de cijfers van nu en zien dat je alleen maar verliest als je je geld op de bank zet."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden