Spanje boos: immigratielek

De Spaanse politie is woedend op de douane op Schiphol. Die zou laks zijn met de controles van toeristen uit Zuid-Amerika, waardoor duizenden Ecuadorianen de laatste jaren via Schiphol Europa binnenkomen. Hun doel is Spanje, hun reden vestiging. Maar daar wordt, zeggen de Spanjaarden, op Schiphol niet naar gevraagd, waardoor in Ecuador de 'Nederland-route' al als eenvoudige immigratie-methode in de pers werd geroemd.

Volgens een vertrouwelijk Spaans politierapport komen honderden Ecadorianen per week als toerist aan met de KLM uit Quito. Eenmaal binnen, reizen ze als illegale immigranten door naar Spanje. De route is zó populair, dat KLM-vluchten uit Quito al maanden vooraf zouden zijn volgeboekt.

De Ecuadorianen vullen in het vliegtuig een formulier voor een toeristenvisum aan, dat hen vrijwel zonder problemen wordt verstrekt. Die automatische visumverlening is fout, vindt de Spaanpolitie. Volgens het verdrag van Schengen moet bij de eerste paspoortcontrole artikel 5 worden toegepast. Dat stelt dat de douane in het land van aankomst de rechtvaardiging of het waarheidsgehalte van het beoogde bezoek zorgvuldig moet vaststellen.

Controleren of het om toeristen gaat, doet de douane niet. Geldige reisdocumenten, een retourbiljet en 40 dollar per opgegeven verblijfsdag voldoen bijna altijd. Naar meer wordt niet gevraagd.

De Spaanse politie is woedend vanwege dit immigratielek. Volgens het rapport vinden de Spanjaarden bij Nederland weinig gehoor. Deze week zou opnieuw worden overlegd over 'de belangrijkste stroom van immigranten uit Zuid-Amerika.'

Dat de Ecuadorianen Spanje als reisdoel hebben, ligt volgens hen voor de hand. Directeur-generaal ünega López van Binnenlandse zaken, belast met immigratiezaken, maakt zich zorgen. Hij heeft aanwijzingen dat de georganiseerde misdaad gebruik maakt van de Nederland-route. ,,Veel passagiers worden als drugskoeriers gebruikt. Vrouwen komen in prostitutiecircuits. En minderjarigen worden misbruikt.''

Ecuadorianen zouden voor een 'toeristisch pakket' bedragen betalen tot ruim 10000 gulden per persoon. ünega López constateert dat de immigratiedienst op Schiphol het er kennelijk moeilijk mee heeft' de immigrantenstroom uit Ecuador af te remmen.

Volgens het rapport reisden de eerste drie maanden van vorig jaar 14000 'toeristen' door naar Spanje. Voor de uitstroom wordt de crisissituatie in Ecuador verantwoordelijk geacht.

Elders in het rapport krijgt Nederland er nogmaals van langs. De lakse houding van de douane staat in contrast met de controles die worden uitgeoefend op vluchten van Madrid naar Schiphol. Hoewel het dan om een 'binnenlandse vlucht' gaat, eist de marechaussee nogal eens bij het verlaten van het toestel een geldig paspoort. Wie dat niet heeft, wordt teruggestuurd naar Madrid.

Justitie wil nog niet op het daar onbekende rapport reageren. De KLM verzekert dat alle reizigers van Quito naar Amsterdam beschikken over de door de wet gevraagde reisdocumenten. ,,Als de Spaanse politie wil dat het aantal vereiste bescheiden groter is, moet ze aankloppen bij de Spaanse autoriteiten.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden