Spanje beschermt stierenvechten met het label 'artistieke discipline'

De Mexicaanse stierenvechter Arturo Saldivar tijdens een gevecht in Valencia. Beeld getty
De Mexicaanse stierenvechter Arturo Saldivar tijdens een gevecht in Valencia.Beeld getty

De discussie over stierenvechten is in Spanje opnieuw opgelaaid door de aankondiging van de socialistische premier José Zapatero om het spektakel voortaan te zien als 'artistieke discipline' of 'cultureel product'. Een politieke zet die de conservatieve kiezer moet binnen halen, zeggen tegenstanders.

Stephanie Engel

Stierenvechten zal voortaan zaak zijn het ministerie voor cultuur en niet langer onder het ministerie van binnenlandse zaken vallen, meldt de Britse krant The Guardian. Hierdoor krijgt het stierenvechten een wettelijke bescherming, omdat het als een kunstvorm wordt beschouwd.

Volgens tegenstanders en dierenwelzijnsorganisaties heeft de zet van Zapatero om stierenvechten te beschermen alles te maken met de verkiezingen van 20 november. Zapatero zou de wind uit de zeilen willen nemen van de conservatieve Partido Popular, die het veilig stellen van stierenvechten hoog op de agenda heeft staan en favoriet is in de peilingen voor de komende verkiezingen.

De verandering van ministeriële verantwoordelijkheid komt kort na een verbod op stierenvechten in Catalonië.

Voorstanders, die stierengevechten als een integraal onderdeel beschouwen van de Spaanse culturele identiteit, hopen dat de traditie wordt beschermd tegen nieuwe regionale verboden.

De sector is ook opgetogen over het feit dat de weg nu open ligt voor meer financiële steun. Op dit moment steekt de Spaanse overheid meer dan 600 miljoen euro per jaar in het stierenvechten. Een deel van dat geld komt van Europese subsidies, toegewezen ter ondersteuning van de Spaanse veeteelt.

Regionale overheden, steden en gemeenten steken nog eens ongeveer 250 miljoen euro toe. De sector zou goed zijn voor één miljard euro aan inkomsten.

Maar volgens CAS International (Comité Anti Stierenvechten) gaat het niet goed met het stierenvechten in Spanje. Jongeren zouden zich juist afkeren van de in hun ogen bloedige en achterhaalde traditie.

CAS International denkt niet dat de pogingen om de sport in stand te houden veel zullen uithalen. De cijfers wijzen op een teruggelopen animo voor het stierenvechten. In 2007 vonden nog 2622 plaats in Spanje. In 2010 daalde dat aantal naar 1724.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden