Spanjaarden zijn gekker op hun koning dan op de monarchie

Dat de Spanjaarden vandaag massaal voor de buis zullen zitten, om vooral niets te missen van het sprookjeshuwelijk tussen prinses Elena de Bourbon en Jaime de Marichalar, ligt minder voor de hand dan het lijkt. Ongeveer de helft van hen vindt het instituut monarchie namelijk achterhaald. Dat neemt niet weg dat het koningshuis zeer geliefd is, de koning voorop. De meeste Spanjaarden zeggen dan ook dat ze gekker zijn op Juan Carlos dan op de monarchie.

BIJDRAGE: ANITA LOWENHARDT

Dat is wel eens anders geweest. Dertig jaar geleden bekogelden boze Spanjaarden prins Juan Carlos met rotte tomaten, omdat ze hem beschouwden als 'marionet' van dictator 'generalissimo' Franco. De leider van de communisten, Santiago Carillo, noemde hem in 1975 een 'dwaas zonder politiek besef'. Zes jaar later zou Carillo die mening herzien en het koningschap zelfs accepteren.

En hij was de enige niet. De meeste Spanjaarden sloten de koning in hun hart, na zijn doortastende optreden tijdens de couppoging van de extreem rechtse luitenant-kolonel Tejero Molina op 23 februari 1981.

Juan Carlos verzekerde zich van de steun van belangrijke legercommandanten en de staatsomroep, nadat Tejero met een kleine getrouwe troepenmacht het parlement had bezet. De rechtse opstandelingen rekenden op de koning, maar die verzette zich fel tegen de staatsgreep. Het lot van de putchisten was bezegeld. Achttien uur lang hielden ze onder het toeziend oog van de gehele wereld - de televisie zond het rechtstreeks uit - de volksvertegenwoordigers in gijzeling. Sindsdien wordt koning Juan Carlos gezien als de man die de democratie vestigde, haar redde en inhoud gaf.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden