Spanjaarden demonstreren tegen monarchie na troonafstand

Tienduizenden demonstranten in Madrid Beeld reuters
Tienduizenden demonstranten in MadridBeeld reuters

Duizenden republikeinse Spanjaarden zijn gisteren de straat opgegaan om te demonstreren tegen de monarchie. Aanleiding is de aankondiging van koning Juan Carlos dat hij afstand doet van de troon.

Het is de bedoeling dat Juan Carlos' zoon Felipe de nieuwe koning van Spanje wordt. Maar de republikeinen willen een referendum over de monarchie.

De demonstraties vonden plaats op tientallen plekken. De republikeinen willen de keuze krijgen tussen handhaving van de monarchie onder koning Felipe VI of de herinvoering van de in 1939 bloedig afgeschafte republiek.

De oproep om te komen demonstreren was spontaan via sociale media gedaan nadat koning Juan Carlos zijn aftreden bekendmaakte. De opkomst was op de Puerto del Sol, een plein in het hart van Madrid, het grootst, zo melden Spaanse media.

Steunbetuigingen
Daar waren enkele tienduizenden bijeen, gewapend met de vlag van de laatste (tweede) Spaanse republiek. 'España, mañana, será republicana', riepen de betogers, ofwel het Spanje van morgen is een republiek.

Ook in onder meer Barcelona, Valencia en Palma gingen mensen de straat op. In Catalonië, Galicië en Baskenland voegden zich bij de demonstranten ook betogers die voorstander zijn van het uiteenvallen van Spanje en zelfstandigheid van hun eigen regio. Twee internetpagina's die het verzoek voor een referendum ondersteunen hebben in enkele uren tijd al meer dan 100.000 steunbetuigingen gekregen aldus de krant El Mundo.

De Spaanse linkse politieke partijen zijn altijd voorstander geweest van afschaffing van de monarchie. De troonswisseling na 39 jaar regering van koning Juan Carlos zien ze als een goede gelegenheid die wens werkelijkheid te laten worden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden