Span Chardon ’loopt als een raket’

door Fred Troost

De euforie van het springruitersgoud zinderde gisteren in het Nederlandse kamp nog na. Maar het WK in Aken gaat door en er ligt al nieuw edelmetaal in het verschiet.

Wie op het erebord in het hippisch stadion staat, is in Aken een grote mevrouw of meneer. De naam van IJsbrand Chardon komt negenmaal voor, eenmaal meer dan de succesvolste winnaars: de dressuurruiters Joseph Neckermann en Isabell Werth. Chardon is in Aken een heel grote meneer.

De menner uit Schipluiden leidt na twee dagen (dressuur en marathon) het tussenklassement. Vandaag wacht de vaardigheidsproef, het kegeltjesrijden. Dat kan Chardon goed; hij heeft dit jaar nog geen bal van een kegel afgereden.

,,Kegeltjesrijden is precisiewerk, je hebt maar dertig centimeter spoorbreedte’’, vertelt juryvoorzitter Tjeerd Velstra. Ook zijn naam staat op het bord. Hij won ’Aken’ in 1983 en 1984.

,,Het onderdeel is met opzet in de wedstrijd ingebouwd. Je kunt ermee aantonen dat je paarden na de marathon nog fit en gehoorzaam genoeg zijn om het traject te rijden’’, legt Velstra uit.

Hij vertelt wat voor hem vierspanmennen is: ,,Je werkt met vier levende wezens die moeten doen wat de menner wil. Het is vrijheidsdressuur: je zit er niet op, je hebt ze op afstand. Er moet chemie zijn, en communicatie. Dat doe je met stem, zweep en leidsels. De stem is vooral voor het achterste tweetal, de zweep voor de voorste. Overmatig zweepgebruik is niet toegestaan. De leidsels hanteren is het moeilijkste. Er loopt een lijn naar ieder paard en je moet ze alle vier apart van elkaar kunnen sturen.’’

,,Als je sport alleen als activiteit van de mens ziet, horen er geen paarden bij. Maar als je competitief met paarden wilt werken, is het uiteraard wel sport. Zo is het ook ontstaan, bij boeren die elkaar met hun vierspan uitdaagden. ’De mijne kunnen harder dan die van jou’. Of mooier’’, vertelt Velstra.

Het moeilijkste is een geschikt span samen te stellen en eenheid te smeden. ,,Paarden met moed moet je voorin zetten; soms is wisselen een must’’, zegt Velstra.

Chardon brengt die woorden in praktijk. Zijn paard Kelvin, die gisteren de marathon liep, vervangt hij vandaag door Camacho. ,,Die is rustiger, meer geschikt voor precisie. Kelvin is een doordouwer die zich in de marathon thuisvoelt.’’

Vierspannen als sport is niet onomstreden. Soms gebeuren er ongelukken. Gisteren overkwam dat twee combinaties. Een ruiter brak een been, een bijrijder ligt met een shock en kneuzingen in het hospitaal.

Na gisteren staat Chardon eerste en het Nederlands team tweede. De verschillen zijn krap; in beide klassementen kan één gevallen balletje vandaag de veelbelovende klassering verknoeien.

Chardon: ,,Hindernis één ging subliem. Ik reed die zo gemakkelijk dat ik voor de rest een kick kreeg. Ik ben het hele jaar al goed in vorm en het span loopt als een raket. De voortekenen waren al goed. Na de winst van de springruiters stapte ik vandaag met een lach op mijn koets.’’

Die lach bleef het hele parcours van 8,6 kilometer op zijn gezicht. Louter jubels slaan de rijders uit over het terrein en na het nemen van de hindernissen op de Soerserstrecke achter het stadion, waar 30.000 toeschouwers de wedstrijd volgden. Vooraf had Chardon zijn rit doorgesproken met teamgenoot Koos de Ronde, die eerder startte en achtste werd.

Vandaag kan hij oogsten. ,,De paarden zijn goed, ik heb een goed gevoel, nu is het aan mij het af te maken’’, concludeert Chardon.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden