Spam beslaat helft e-mailverkeer

redactie internet

Deze maand bestaat het fenomeen ongevraagde e-mail (spam) een kwarteeuw. De verjaardag wordt overschaduwd door een waarschijnlijk voor veel internetgebruikers minder heugelijk feit: inmiddels blijkt 41 procent van het totaal aantal verstuurde e-mails uit spam te bestaan, aldus onderzoek van de Britse provider BT Openworld en anti-virusspecialist Brightmail.

De Amerikaan Brad Templeton vond via internet de allereerste gedocumenteerde spam terug. Op 3 mei 1978 verstuurde een medewerker van computerbedrijf Digital Equipment Corporation een uitnodiging rond aan de gebruikers van het Amerikaanse Arpanet, een voorloper van het internet. De ontvanger werd gevraagd om op de open dag van het bedrijf te komen kijken naar de nieuwe machines.

Ook toen riep de ongevraagde e-mail irritaties op bij de ontvangers. De spam ging in tegen het gebruiksbeleid van Arpanet dat alleen bestemd was voor onderzoek- en onderwijsdoeleinden.

De naam spam (Engels voor gekookte ham in blik) is overgenomen uit een sketch van de tv-serie 'Monty Python'. Daarin leest een serveerster de gehele menukaart op die alleen uit spam bestaat. Dit leidt bij de klanten tot irritatie, zoals de ongevraagde

e-mail nu bij vele miljoenen internetbezoekers doet.

De term werd in 1994 gemeengoed toen twee advocaten uit Phoenix hun diensten aanboden bij de 'green card-loterij'. Daar kunnen mensen een verblijfsvergunning voor de VS verkrijgen. De advocaten ontwikkelden een programma dat hun spam in alle bestaande nieuwsgroepen postte. De bulkmail was geboren.

Tegenwoordig worden internetgebruikers vooral op donderdag 'gespamd', blijkt uit het onderzoek van BT. Waarom deze dag tegen het einde van een werkweek zo populair is, blijft onduidelijk. Twee weken lang onderzocht het bureau meer dan 25 miljoen mailtjes die door haar abonnees werden verstuurd. Daarvan waren er elf miljoen spam, waarvan vier miljoen op donderdag werden verstuurd. Wat het bedrijf gaat doen aan deze vloed aan ongewenste berichten vermeldt het niet.

Een peiling op de website van Trouw wees een paar weken geleden uit dat 87 procent van de 1253 deelnemers voor het verbieden van reclame-mail is. Een verbod is nog ver weg, maar particuliere initiatieven tegen spam kunnen nu terecht bij www.spamcon.org voor financiële steun. De oprichters willen hiermee zorgen dat de bestrijders effectiever kunnen optreden tegen de spammers.

Een Nederlandse spambestrijder is bijvoorbeeld de stichting Spamvrij.nl, dat zich keert tegen spam afkomstig van Nederlandse bedrijven. In Amerika zijn dergelijke bestrijders van spam al door de spammers voor de rechter gedaagd wegens smaad, inbreuk op de privacy en het publiceren van onjuiste informatie, meldt de site Webwereld.nl.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden