Spakenburg mengt zich in titelstrijd

PUTTEN - Spakenburg heeft zaterdag de laatste kans gegrepen om nog een rol van betekenis te kunnen spelen in de titelstrijd van de hoofdklasse C. Na de overwinning op SDC Putten (3-2) bedraagt het verschil met de Veluwse lijstaanvoerder het nog alleszins overbrugbare aantal van drie punten.

Loek Laurman

Zolang de bal in KNVB-verband op zaterdag rolt (60 jaar), vormt elk nieuw seizoen voor Spakenburg een uitdaging om minstens gelijke tred te houden met plaatsgenoot IJsselmeervogels. Het is vaak bij een poging gebleven. Tegenover de twaalf landstitels van de 'Vogels' kunnen de 'blauwen' er maar drie stellen. De laatste dateert uit 1985. Een deelsucces was er in 2000. Toen liep de nacompetitie, die volgde op het afdelingskampioenschap, uit op een deceptie, ondanks de diepte-investeringen die er dat seizoen met het aantrekken van grote namen als Gerard van der Nooy en Pascal de Bruyn gedaan waren.

Bij de aanvang van het lopende seizoen was de lat weer onveranderd hoog gelegd. Nieuwe spelers als Pascal Cohen (gekend topscorer van SC Genemuiden), Marcel Kamphuis (solide verdediger bij onder andere Sparta N en SDCP), Arie Obdam (Volendam, Roda JC en AZ) waren alleen maar aangetrokken om onder leiding van trainer Peter Visee (afkomstig van Sparta Nijkerk) te gaan voor de hoofdprijzen.

Ondanks al het menselijk wikken liep alles anders. De mooie plannen verloren op slag hun betekenis, toen de club in de week voor aanvang van de competitie geconfronteerd werd met het plotselinge overlijden van bestuurslid/sponsor Izaük Veerman, de grote initiator achter de jaarlijkse jacht op succes. Op slag was Spakenburg niet een zelfbewuste, maar een aangeslagen titelkandidaat. De sportieve klappen waren navenant. De eerste zes wedstrijden leverden twee nederlagen en drie keer een gelijkspel op, zodat er na die reeks al een gat van tien punten gaapte tussen de Spakenburgers en SDC Putten, de debutant die tegen alle verwachtingen in nog steeds de ranglijst aanvoert.

Het herstel diende zich pas aan toen de maand september al voorbij was. Sindsdien zijn er slechts punten verspeeld in drie onbesliste duels. De wedstrijd van zaterdag had ook voor een definitieve knock-out kunnen zorgen, als de Puttenaren hun in de tweede helft met opportunistisch voetbal verworven voorsprong hadden weten vast te houden. Twee fraaie acties brachten de winst uiteindelijk toch bij de club die daar qua voetbal de meeste aanspraak op maakte. Of Spakenburg daar definitief het seizoen mee gered heeft, blijft een interessante vraag. Want SDC Putten verslaan is één, maar hoe staat het met de kansen om ook ACV (zes verliespunten minder) te achterhalen?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden