Spaghetti met lente-uitjes

3 eetlepels olijfolie, plus extra om te bedruppelen, 2 laurierblaadjes, 5 takjes tijm, 5 blaadjes oregano, 3 tenen knoflook, fijngehakt, 500 gram lente-uitjes, alleen het witte deel, in reepjes gesneden, 100 gram tomaten, ontveld, ontpit en in blokjes gesneden, ½ eetlepel fijngehakte rode chilipeper, 1,75 dl groentebouillon, 300 gram spaghetti, 5 blaadjes basilicum, in reepjes gesneden, zout.

Even dacht ik dat de markt voor Italiaanse kookboeken verzadigd dreigde te raken, maar niets is minder waar. Dit najaar verschenen twee dikke kookbijbels. De eerste, ’De zilveren lepel’, is al 50 jaar het best verkochte (basis)kookboek in Italië, de tweede van Giorgio Locatelli, ’Made in Italy’ is behalve een receptenboek, een boek rijk aan (achtergrond)verhalen en prachtige fotografie. Locatelli’s boek leest als een roman en de volgende dag wil je maar één ding: de keuken in en één van de heerlijke gerechten bereiden. De Italiaanse ambassadeur en Roberto Payer van Roberto’s restaurant, Hilton Amsterdam zijn groot gegroeid met Il cucchiaio d’argento (de originele titel van De zilveren lepel). De Nederlandse vertaling is geschikt voor liefhebbers van niet alleen (er staan ook andere buitenlandse recepten in) de Italiaanse keuken met een behoorlijke kookkennis. Basis is het koken van de pasta, waarvan Roberto Payer zegt: ’ de gast wacht op de pasta en niet de pasta op de gast’. Waarmee hij wil zeggen, maak eerst de saus en kook de pasta zo kort mogelijk voor het serveren in ruim water (100 gram pasta in 1 liter water, 400 gram in 4 liter water met zout).

Verhit de olijfolie met de laurierblaadjes, de tijm en oregano op laag vuur. Voeg de knoflook en lente-ui toe en laat 15-20 minuten stoven. Voeg de tomaat en chilipeper toe, laat 5 minuten meestoven en schenk er intussen scheut voor scheut de bouillon bij. Kook de pasta volgens de aanwijzing op de verpakking bijtgaar (olijfolie in het kookwater is echt niet nodig) en laat uitlekken. Schep de pasta door de saus en laat 1 minuut doorwarmen. Bestrooi met basilicum, bedruppel met olijfolie en serveer meteen (met alleen een vork).

Serveren met een sauvignon blanc uit de wijnvallei Langhe in Piemonte.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden