Spaarrente bij grote banken gaat ook richting nul

spaargeld Triodos zet de spaarrente op nul. Grote banken zullen snel volgen, verwacht vergelijkingssite Spaarrente.nl. De rente zal voorlopig laag blijven.

VAN ONZE REDACTIE ECONOMIE

Het is een kwestie van tijd voordat grote banken zullen besluiten de spaarrente op nul te zetten. Vergelijkingssite Spaarrente.nl denkt dat onder meer Rabobank, ABN Amro en ING nog dit jaar daartoe uiteindelijk zullen besluiten.

Volgens de informatieleverancier heeft Triodos Bank, dat de rente per 3 april op 0 procent zet, een 'psychologische grens' doorbroken. De stap van Triodos komt voor de vergelijkingssite niet als een verrassing. De bank bood al de laagste rente en daarbij kiezen klanten juist voor Triodos uit idealisme, omdat het geld uitsluitend wordt belegd in duurzame en maatschappelijk verantwoorde bedrijven en projecten.

De drie grote banken zitten met hun huidige rente van 0,2 procent, die de laatste tijd stapsgewijs is afgebouwd, al dicht bij de nul. Ze zullen evenwel voorzichtig blijven om niet het risico te lopen dat ze klanten kwijtraken aan andere banken op het moment dat ze daadwerkelijk naar de 0 procent gaan, aldus Spaarrente.nl. Bij kleinere banken met een hogere rente is een dergelijke renteverlaging naar nul volgens de vergelijkingssite nog ver weg. De hoogste rente op een spaarrekening ontvang je op dit moment bij ASR Bank. De spaarrente is hier 0,6 procent. Daarna volgt nog een hele rij banken met rentes van 0,5 tot 0,55 procent. Anders dan de grote banken zullen kleinere banken het niet overleven als spaarklanten besluiten hun geld van de rekening te halen.

Negatieve rentes verwacht Spaarrente.nl in elk geval nog niet. De vergelijkingssite wijst daarbij naar het Japanse voorbeeld, waar mensen hun geld van de bank haalden omdat ze moesten toeleggen op hun spaarrekening. Op de zakelijke spaarmarkt is het wel waarschijnlijk dat de rentes negatief gaan worden. De Zwitserse bank UBS gaat al wel een negatieve rente doorvoeren op spaarrekeningen van klanten met tegoeden van meer dan een miljoen euro. De stap wordt genomen vanwege de aanhoudend lage rente in de eurozone en strengere kapitaaleisen.

De rente zal nog wel enige tijd laag blijven als het aan de Europese Centrale Bank (ECB) ligt. Het tarief voor banken om te lenen bij de ECB ligt al enige tijd op nul. Nu de kerninflatie nog steeds ver achterblijft bij de doelstelling van 1,8 procent voor het eurogebied zal de centrale bank het tarief voorlopig zo laten. De verwachting is dat daar pas vanaf 2018 verandering in kan komen en de rente die banken moeten betalen bij de ECB zal stijgen. Pas daarna kunnen consumenten gaan rekenen op lichte stijgingen van de rente op hun spaarrekening.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden