Spaarpotje bij fiscus voor ziektekosten

Gemoedsbezwaarden moeten 'bijdragevervangende belasting' betalen

VAN ONZE REDACTIE GEZONDHEID & ZORG

Iedere Nederlander is verplicht verzekerd tegen ziektekosten. Iedere Nederlander? Nou nee, 11.000 gemoedsbezwaarden niet. En toch wordt de rekening van het ziekenhuis of huisarts betaald. Hoe werkt dat?

Het was de SGP die er in 2004 in slaagde de nieuwe zorgverzekeringswet in de Tweede Kamer aangepast te krijgen in lijn met de wensen van een deel van haar achterban. Wie bezwaren tegen verzekeren heeft op basis van religie of levensovertuiging, kan daardoor ontheffing van premieheffing aanvragen bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Die ontheffing geldt de zorgverzekering en desgewenst ook de AWBZ, de volksverzekering voor langdurige zorg.

Hoe worden medische kosten dan gedekt? Iedere erkende gemoedsbezwaarde moet daartoe een 'bijdragevervangende belasting' betalen waarvan bij het College van Zorgverzekeringen (CVZ) een spaarpotje wordt gevormd. Dat spaarpotje dekt de kosten - of niet.

Want medische kosten kunnen flink oplopen. Een hartoperatie of chemokuur kost al snel vele tienduizenden euro's. Dus is het nog maar afwachten of er voldoende spaarsaldo is. Maar volgens Wim van Vliet, bestuurslid van de Stichting Gemoedsbezwaarden tegen Verzekeringen (SGV) leidt dat in de praktijk zelden tot onverkomenlijke problemen. "Toen ik 22 was, werd mijn vrouw ziek. Toen moest ik een rekening betalen van 16.000 euro. Dat had ik niet. Maar het geld kwam gewoon door de brievenbus binnen. De mensen helpen dan elkaar."

Niet-verzekeren is niet alleen zoals God dat wil, het brengt volgens hem ook échte gemeenschapszin naar boven, vindt Van Vliet: "Het gebeurt eigenlijk nooit dat mensen in de kou blijven staan. Althans, daarvan heb ik nog nooit gehoord."

Wel is er op de spaarpotregeling wat aan te merken, meent Van Vliet. Als het potje niet wordt aangesproken gedurende een jaar, wordt de helft van het in dat jaar toegevoegde tegoed 'afgeroomd'. Dat geld verdwijnt in het zorgverzekeringsfonds, waarmee zorgverzekeraars onderling risico's verrekenen. Van Vliet: "Men vond dat in Den Haag passend om ons soort mensen toch een bepaalde vorm van solidariteit te laten opbrengen ten opzichte van de rest van de samenleving." Het is een beetje zuur, vindt hij. Maar het is ook de prijs die de SGP destijds moest betalen voor de regeling.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden