Spaarpot redt linkse uitgeverij Van Gennep

Van onze redactie economie AMSTERDAM - Het enige wat de laatste jaren nog goed rood was bij uitgeverij Van Gennep waren de jaarcijfers. Maar de voorheen 'maatschappij-kritische uitgever' heeft deze dagen een flinke spaarpot op de kop weten te tikken. Die stelt haar voorbestaan weer voor jaren veilig.

De stichting die de meeste aandelen in Van Gennep bezit, zorgde voor die dikgevulde spaarpot. Zij verkocht al haar stukken aan collega-uitgeverij Wereldbibliotheek. Met de opbrengst gaat de stichting de uitgaves van Van Gennep ondersteunen, zo zei gisteren directeur Jaap Jansen.

Uitgeverij Van Gennep maakte in de jaren zeventig naam met de publicatie van maatschappij-kritische werken van meestal marxistische auteurs. Bruisend middelpunt van de uitgeverij was toen stichter en co-directeur Rob van Gennep, die in 1994 overleed.

De laatste jaren belandde het bedrijfje structureel in de rode cijfers, hetgeen er begin 1996 al toe leidde dat vier van de acht personeelsleden werden ontslagen. Het bedrijf wilde altijd een progressieve uitgeverij blijven.

Rob van Gennep en Jansen zelf deden hun aandelen al jaren geleden over aan de stichting. Een aantal aandeelhouders volgde onlangs hun voorbeeld nadat de uitgeverij het met Wereldbibliotheek eens was geworden over samenwerking. Met ingang van 1 januari zijn de twee samengegaan.

Van Gennep wist de afgelopen jaren vooral te overleven dankzij vertaalde literatuur van enkele succesvolle auteurs, zoals de Hongaren Georgy Konrad en Péter Nádas, de Albanees Ismail Kadare en hun Nigeriaanse collega Ben Okri. “Zeker als kleine uitgeverij ben je volstrekt afhankelijk van bestsellers”, meent Jansen. De verkoop van meer links-wetenschappelijk werk is volgens hem “allemaal passen, hangen en wurgen”.

Verkoop van Van Gennep aan collega-uitgeverij De Bezige Bij ketste begin vorig jaar op het laatste moment af, omdat De Bezige Bij de voorkeur gaf aan samenwerking met de Weekbladpers (Vrij Nederland, Arbeiderspers, Querido).

Onder de heerschappij van de veel beter renderende Wereldbibliotheek (uitgever van onder meer Isabel Allende) behoudt Van Gennep een eigen directie en redactiebeleid.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden