Spaarbank begint fonds voor ethische beleggers

Van onze redactie economie

"Bepaalde beleggersgroepen wensen niet langer medeverantwoordelijkheid te dragen voor onverantwoord bedrijfsbeleid op terreinen van milieu, energie, sociale relaties en handhaving van de grondrechten" , aldus de ASN in het prospectus waarin het fonds wordt gepresenteerd.

De ASN ziet een markt voor het fonds, hoewel het type belegger zoals de spaarbank dat omschrijft, meer alternatieve keuzen heeft. Zo is er een fonds van de bank Pierson, verder het Andere beleggingsfonds, dat zich onder meer richt op klanten in kerkelijke kringen en het Biogrond beleggingsfonds, dat is opgericht door de antroposofische Triodosbank.

Duurzaamheid

Richtsnoer voor het ASN-aandelenfonds is de 'duurzaamheid van de samenleving'. Concreet betekent het dat het fonds niet belegt in bedrijven die zich bezighouden met kernenergie of ondernemingen die wapens verhandelen of produceren. Bedrijven die niet zijn gericht op de oorlogsindustrie maar naast andere opdrachtgevers ook het ministerie van defensie als klant hebben, komen wel in aanmerking.

Uitgesloten zijn verder bedrijven die zich in hoofdzaak specialiseren optabak en alcoholische dranken, de bio-industrie, produktie die gepaard gaat met dierproeven of genetische manipulatie en ondernemingen die geen gelijke rechten geven aan minderheden en vrouwen. De spaarbank redeneert dat bedrijven die zich nu al richten op een duurzame samenleving, zich voor de langere termijn een goede uitgangspositie verwerven.

Het beursbestuur is van plan het nieuwe beleggingsfonds per 19 april toe te laten tot de parallelmarkt. De ASN heeft als spaarbank altijd geweigerd gelden in Zuid-Afrika te beleggen, toen voor dat land een economische boycot gold. De ASN maakt - met onder meer de verzekeraars Concordia en De Centrale - deel uit van de Reaal groep.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden