Spaanse vakbonden demonstreren tegen bezuinigingsmaatregelen

Premier Zapatero (links) en minister Salgado. Beeld AFP
Premier Zapatero (links) en minister Salgado.Beeld AFP

Duizenden Spanjaarden gaan vanavond de straat op om te protesteren tegen de maatregelen van de Spaanse regering om het begrotingstekort terug te brengen. De Spaanse Minister van Financiën Elena Salgado ontkent dat Spanje in augustus op een haartje na gered moest worden.

Redactie

Het protest wordt georganiseerd door de twee grootste Spaanse vakbonden CCOO en UGT. Beide bonden vrezen dat de sociale uitgaven in gevaar komen, nu overheden in Europa de schuldencrisis proberen te bestrijden via bezuinigingsmaatregelen.

Randje van de afgrond
De Spaanse Minister van Financiën Elena Salgado ontkende vandaag dat Spanje in augustus op een haartje na gered moest worden. Gisteren meldde vakbondleider Ignacio Fernandez Toxo dat premier José Luis Zapatero tijdens een vergadering had gezegd dat hij 'het randje van de afgrond' had gezien 'in de vorm van een reddingsactie voor de Spaanse economie'.

'De eerste dagen van augustus waren erg spannend, maar ik denk niet dat we bijna een reddingsactie nodig hebben gehad', aldus Sagado in een radio-interview.

Hogere belastingen
Spanje maakte vorige maand nieuwe bezuinigingsmaatregelen bekend. De overheid zou zo'n 5 miljard euro willen bezuinigen, onder andere door hogere belastingen op te leggen aan grote bedrijven.

De besparingen moeten een verschil maken van 0,5 procentpunt van het BBP op het overheidstekort. Aan het eind van het jaar moet het tekort uitkomen op 6 procent. In 2009 was dat nog 11,1 procent en vorig jaar 9,2 procent.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden