Spaanse sperziebonen

Voor twee:

400 g romatomaten; 400 g sperziebonen; 200 g nieuwe kriel met schil; 2 eetlepels olijfolie; 1 grote ui in ringen; 1 gesnipperde teen knoflook; 100 g serranoham; 1 dessertlepel komijnzaad; peper, zout; (platte) peterselie

Judias verdes a la Española. Hoezo Spaans? Nou ja, via Spanje hebben we onze geliefde groente uit Amerika gekregen, net als de tomaten, en de aardappels. Echt bijzonder bij deze boontjes is het gebruik van komijnzaad. Geleerd van de Moren, die een voorkeur hadden voor deze smaak, en dat is nog steeds zo in Noord-Afrika. Alan Davidson denkt in 'The Oxford Companion to Food' dat het gebruik ervan in Spanje terugloopt gezien de uitdrukking me importa un cumino (dat interesseert me een komijnzaadje). Maar dat lijkt me eerder het bewijs dat iedereen het kent, anders komt het niet in een gezegde voor. En dan de serranoham, helemaal Spaans en terug van weggeweest. Gepekeld en negen maanden gedroogd voor een geweldige smaak.

Water aan de kook brengen. Hierin de gewassen tomaten kort onderdompelen. Uit de pan nemen met een schuimspaan.

De gewassen en getopte bonen met de geboende kriel zonder deksel tien minuten koken in het tomatenwater. Afgieten.

Velletjes van de afgekoelde tomaten trekken, vruchtvlees in stukjes snijden.

De olie verhitten in een wijde bakpan. De uieringen daarin zachtjes glazig bakken met het knoflook. Stukjes tomaat erin laten smelten. Bonen en kriel toevoegen en peper en zout naar smaak.

Stapeltje van de ham maken, oprollen. In stukjes van 1 cm snijden en met het snijvlak boven tussen de bonen leggen. Alles met het komijnzaad bestrooien. Onder deksel nog tien minuten stoven. Tenslotte garneren met peterselieblad.

Menusuggestie:

Vooraf: salade uit Alicante. Twee eieren tien minuten koken, en laten schrikken. Met de staafmixer een glad papje maken van een verkruimeld pitabroodje (50 g) 1 eetlepel azijn, 1 eetlepel olie, 1 uitgeknepen teen knoflook, de eierdooiers, peper, zout en zoveel water als nodig is voor mayonaisedikte. Midddenop een bordje gemengde sla scheppen, garneren met de gehakte eiwitten en grofgemalen zwarte peper.

Na: Meloen met wijn (Melon con vino). 100 ml water met 1 eetlepel suiker en 1 kaneelstokje inkoken tot de helft. Mengen met 200 ml witte wijn en 2 eetlepels cognac. Kleine meloen met aardappelronder uithollen. De bolletjes hierin met 2 ongeschilde schijfjes citroen een half uurtje laten staan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden