Spaanse socialisten overtuigen oppositie noch bondgenoten

MADRID (AFP, Reuter) - Nooit hebben wij de militaire geheime dienst opdracht gegeven om tientallen vooraanstaande personen af te luisteren - zo betoogde de Spaanse socialistische regering gisteren in de Cortes (parlement) tijdens het debat over het afluisterschandaal. Maar haar Catalaanse bondgenoten niet overtuigd, laat staan de oppositie.

Waarnemers houden er ernstig rekening mee dat de Catalaanse CiU spoedig haar steun aan de regering kan intrekken. Aangezien de socialistische PSOE-regering hangt op de gedoogsteun van de CiU, zou dat vervroegde algemene verkiezingen onvermijdelijk maken.

Het schandaal heeft de regering in de ernstigste crisis van haar bijna 13-jarige bestaan gestort. Vice-premier Narcis Serra diende zijn ontslag in bij premier Gonzalez, maar die weigerde het te aanvaarden. Serra gaf als minister van defensie van 1982 tot 1991 leiding aan de geheime diensten. De militaire geheime dienst Cesid luisterde tussen 1984 en 1991 zonder justitiële toestemming tientallen mensen af, onder wie koning Juan Carlos, politici en zakenlieden. Serra verzekert dat de regering niets van het afluisteren wist en dus de informatie nooit gebruikte, maar erkende “ernstige fouten” bij de Cesid, waar “deloyale personen” werken.

Namens de CiU eiste afgevaardigde De Lerma dat de regering haar verantwoordelijkheid neemt, ondermeer door het aftreden van Serra. Het vertrouwen in de regering was al aangetast door financiële schandalen vorig jaar rond de vroegere president Rubio van de Nationale Bank en voormalig hoofd van de Guardia Civil, Roldan. Daar bovenop kwamen de beschuldigingen dat de regering was betrokken bij een 'vuile oorlog' tegen de Baskische afscheidingsbeweging ETA.

Maar de afluisteraffaire heeft felle verontwaardiging gewekt bij de bevolking: dat de populaire Juan Carlos doelwit was van afluisteren, snijdt er diep in. Rechtse kranten publiceerden verhalen met koppen als “Verraad van de Koning” en “Zo bespionneerden zij de Koning”.

De problemen komen de regering-Gonzalez zeer ongelegen, nu zij in juli het voorzitterschap van de Europese Unie op zich neemt. Ze werpen een schaduw over een periode waarin Spanje in de diplomatieke schijnwerpers staat, en waarvan Gonzalez had gehoopt dat ze het prestige van de aangeslagen regering zou herstellen.

De CiU sprak tot dusverre haar steun uit juist wegens het aanstaande EU-voorzitterschap. Maar de krant El Pais meende gisteren te weten dat de zeventien CiU-afgevaardigden hun steun na juli niet voortzetten. Een woordvoerder van de rechtse oppositionele Volkspartij (PP), die onlangs winst boekte bij lokale verkiezingen, eiste vervroegde verkiezingen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden