Spaanse socialisten dreigen Catalanen rechten te ontnemen

MADRID (Reuter) - De Spaanse socialisten dreigen de rechten van de regio Catalonië te beperken, als hun vroegere Catalaanse bondgenoten tegen de begroting voor 1996 stemmen.

De Catalaanse regionale partij CiU, die tot nu toe de socialistische regering van premier Felipe Gonzalez gedoogde, zegde enkele dagen geleden haar steun aan de regering op. Zij verlangt parlementsverkiezingen in november in plaats van maart volgend jaar, zoals Gonzalez heeft toegezegd.

Hoewel de begroting het vrijwel zeker in het parlement niet zal halen, zet de regering de besprekingen erover voort. Zij hoopt volgende week overeenstemming over de financiële plannen voor 1996 te bereiken.

Gonzalez zei deze week in een reactie op het besluit van de CiU om zijn regering niet langer te gedogen, dat hij niet voor eind oktober een datum voor verkiezingen wil vaststellen, als het parlement over de begroting stemt.

Minister Pedro Solbes van economische zaken maakte de woede van de Catalanen nog groter door hun te zeggen dat zij niet langer aanspraak mogen maken op vijftien procent van de belastingen, die in Catalonië worden geheven. Daarmee zou hij een van de belangrijkste concessies ongedaan maken die de socialisten CiU-leider Jordi Pujol twee jaar geleden deden om diens steun voor een minderheidsregering te verkrijgen.

De linkse oppositie in het parlement heeft voor volgende week woensdag een interpellatie aangevraagd. Zij wil dan van de premier vernemen, wanneer de verkiezingen worden gehouden.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden