Update

Spaanse premier stuurt Catalaanse regering naar huis na uitroepen onafhankelijkheid

De Catalaanse president Carles Puigdemont (R) in het regioparlement, waar een meerderheid vanmiddag besloot Catalonië officieel onafhankelijk te verklaren. De motie werd met 70 stemmen voor, tien tegen en twee onthoudingen aangenomen, maar toen had de oppositie de zaal al in protest verlaten. Het regioparlement heeft in totaal 135 zetels. Beeld AFP
De Catalaanse president Carles Puigdemont (R) in het regioparlement, waar een meerderheid vanmiddag besloot Catalonië officieel onafhankelijk te verklaren. De motie werd met 70 stemmen voor, tien tegen en twee onthoudingen aangenomen, maar toen had de oppositie de zaal al in protest verlaten. Het regioparlement heeft in totaal 135 zetels.Beeld AFP

Het Catalaanse parlement in Barcelona heeft vanmiddag voor onafhankelijkheid gestemd. Premier Mariano Rajoy ontsloeg daarop de Catalaanse regering.

Redactie

De stemming lijkt vooralsnog symbolisch, omdat Madrid en de internationale gemeenschap de onafhankelijkheid van Catalonië niet zullen erkennen. Ongeveer drie kwartier na de Catalaanse onafhankelijkheidsverklaring nam de Spaanse Senaat in Madrid het al verwachte besluit dat artikel 155 van de Spaanse grondwet mag worden ingezet door de federale regering, om Catalonië weer in het gelid te dwingen. Onder artikel 155 kan Madrid het bestuur in de autonome regio Catalonië overnemen en de huidige bestuurders uit hun functie zetten. Dat besloot premier Rajoy 's avonds ook te doen.

De stemming in het Catalaanse regioparlement is het voorlopige hoogtepunt in het Catalaanse streven naar onafhankelijkheid. Dat kwam in een stroomversnelling na een referendum op 1 oktober, waarbij een grote meerderheid van de Catalanen, bij een lage opkomst, voor onafhankelijkheid koos. Tijdens de stemming verliet een groot deel van de oppositie de zaal. Van de 135 parlementariërs stemden er 70 voor onafhankelijkheid.

De Catalaanse premier Carles Puigdemont heeft vorige week al verklaard dat Catalonië onafhankelijk moet worden. Daarvoor moest eerst het parlement instemmen. In Catalonië groeide de laatste tijd de onrust, vooral onder radicale separatisten die vonden dat het allemaal te lang duurde.

Ontslag

De Spaanse premier Mariano Rajoy ontsloeg niet alleen de regioregering, maar laat ook het Catalaanse parlement ontbinden. De Catalanen gaan op 21 december naar de stembus om nieuwe regionale volksvertegenwoordigers te kiezen, zei de premier.

Het Catalaans leiderschap heeft volgens Rajoy de wet genegeerd en de democratie bespot. "We zijn geconfronteerd met een ongekende uitdaging in onze recente geschiedenis'', zei Rajoy, die een compromisloze positie heeft ingenomen tegenover Catalonië. Hij riep wel op tot kalmte.

President Carles Puigdemont zingt na de stemming mee met het Catalaanse volkslied. Beeld AP
President Carles Puigdemont zingt na de stemming mee met het Catalaanse volkslied.Beeld AP

De centrale regering in Madrid neemt de taken van de Catalaanse bestuurders voorlopig over. Verder moet ook de chef van de Catalaanse politie opstappen, aldus de premier. Hij vertelde hoe hij artikel 155 van de Spaanse grondwet gaat toepassen om de politieke crisis in zijn land het hoofd te bieden. Volgens de Spaanse regering handelt het regiobestuur in Catalonië illegaal door het uitroepen van de onafhankelijkheid.

De voorstanders van een onafhankelijk Catalonië verwachten dat hun regio, in het noordoosten van Spanje, als zelfstandig land lid van de Europese Unie kan worden. Maar de Europese leiders hebben verklaard dat dit niet mogelijk is. Al was het maar omdat Spanje een toetreding van Catalonië zal blokkeren. Catalonië is, met 7,5 miljoen inwoners, een economisch sterke en relatief rijke regio. Binnen het Spaanse koninkrijk bezit het al een zekere autonomie.

Lees ook: Catalaanse instanties beven voor artikel ‘155’

Lees meer over de Catalaanse roep om onafhankelijkheid in ons dossier

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden