Spaanse premier sleept zich door het parlement; verkiezingen in maart '96

MADRID (AFP, Reuter, AP) - Aangeslagen door het ernstigste schandaal sinds hij in 1982 aan de macht kwam, heeft de Spaanse premier Felipe González gisteren het debat in het parlement over de 'vuile oorlog' tegen de Baskische afscheidingsbeweging Eta nipt overleefd.

De Catalaanse nationalisten (CiU), die de socialistische minderheidsregering gedogen, kondigden aan de premier te blijven steunen. Daardoor behoudt de regering een meerderheid van één zetel.

Hoewel in het nauw gedreven door beschuldigingen dat hij persoonlijk verantwoordelijk was voor de doodseskaders die in de jaren tachtig dood en verderf zaaiden onder de aanhang van de Baskische terreurbeweging, hield González vast aan zijn plan niet eerder dan begin volgend jaar verkiezingen uit te schrijven.

“We geloven Felipe González en niet Ricardo García Damborenea”, zei Joaquim Molins, de parlementaire woordvoerder van CiU. Damborenea was in de jaren tachtig een leider van de Baskische socialisten, maar is inmiddels tot de rechtse oppositie toegetreden.

Vorige week zei Damborenea dat González op de hoogte was van de moorden op 27 Eta-leden door doodeskaders van de Gal, die gesteund werden door het Spaanse politieapparaat. “Ik heb niet één keer, maar meerdere keren met González over dat thema gesproken”, zei hij. De premier verklaarde op zijn beurt dat “alles, alles wat Damborenea heeft gezegd onwaar is”.

González herhaalde gisteren opnieuw dat zijn regering geen enkele blaam treft. “De regering die ik leidde gaf nooit leiding aan de Gal”, zei hij. González zei dat “niemand verplicht is zijn onschuld te bewijzen, ongeacht zijn sociale positie, en dat geldt ook voor de premier”. De leider van de centrum-rechtse Partido Popular, José Maria Aznar, zei echter dat González onmiddellijk moet aftreden en nieuwe verkiezingen moet uitschrijven. “Dat is een politieke en morele verplichting”, aldus de oppositieleider.

Volgens het dagblad El Mundo heeft Damborenea tegenover onderzoeksrechter Baltasar Garzón zijn beschuldigingen tegen de premier geconcretiseerd. González was niet alleen op de hoogte van de vuile oorlog tegen de Eta, maar is 'Senor X', zo meldde gisteren de krant, die er alles aan gelegen ligt om González ten val te brengen. 'Senor X' is de man die opdracht gaf tot de moorden op de Eta-leden.

González kondigde aan het begin van de zitting in de Cortes vervroegde verkiezingen aan voor maart 1996. Dat is bijna anderhalf jaar eerder dan gepland. Wanneer de verkiezingen pas volgend jaar zijn, en niet dit jaar zoals de oppositie verlangt, kan de premier zijn huidige mandaat als voorzitter van de Europese Unie voltooien.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden