Spaanse politiek opnieuw naar de tekentafel

De Spaanse premier Mariano Rajoy. Beeld anp
De Spaanse premier Mariano Rajoy.Beeld anp

De Spaanse premier Mariano Rajoy heeft vrijdag de opdracht van koning Felipe om een regering te vormen, teruggegeven. Rajoy slaagde er niet in een regering te vormen. Dat was nodig omdat zijn Partido Popular bij de verkiezingen van 20 december de absolute meerderheid verloor. Zijn partij was daarom aangewezen op samenwerking met andere partijen.

Redactie

Rajoy heeft er nu voor bedankt zichzelf voor te dragen als de nieuwe premier, omdat het zeker was dat het parlement in de nieuwe samenstelling hem weg zou stemmen. "We hebben zelfs een absolute meerderheid die tegen stemt", aldus Rajoy vrijdag. "Het heeft geen zin mij kandidaat te stellen als anderen al aan het onderhandelen zijn over een regering."

Rajoy doelt op de PSOE van de sociaal-democratische partijleider Pedro Sanchez. Die liet vrijdagmiddag al - nog voor het besluit van Rajoy bekend werd - weten dat hij de onderhandelingen voor een linkse coalitie zal openen als Rajoy zijn opdracht zou inleveren. "De kiezers zullen het niet begrijpen als de leider van Podemos en ik elkaar niet begrjipen", aldus Sanchéz. Samen hebben die twee partijen ook te weinig zetels voor een meerderheid, maar zou met steun van de regionale nationalisten van Izquierda Unida kunnen regeren.

De samenwerking tussen die partijen leek de afgelopen weken nog ver weg. Pablo Iglesias, de leider van Podemos, staat erop dat er referenda mogelijk moeten zijn waarin de afscheiding van Spaanse regio's als Catalonië aan de orde worden gesteld. Maar de PSOE ziet hier niets in. Het referendum lijkt nu van tafel, Iglesias zou in ruil daarvoor de nieuwe vicepremier in het kabinet mogen worden.

Lege agenda
Zittend premier Rajoy hoopte een regering te vormen met de socialisten, maar krijgt nu het verwijt dat hij de afgelopen weken geen initiatief ondernam. Tegenover een Catalaans radiostation versprak Rajoy zich door te zeggen dat zijn agenda 'behoorlijk leeg' was. Zoals het er nu naar uit ziet blijft dat voorlopig ook zo.

Woensdag begint Koning Felipe aan een nieuwe ronde van besprekingen met partijleiders. Dan is het aan Sanchéz om een coalitie te vormen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden