werktijd

Spaanse politici willen de klok (weer) een uur terugdraaien

Als het aan de Spaanse politiek ligt, behoort de siësta binnenkort tot het verleden. Beeld AP
Als het aan de Spaanse politiek ligt, behoort de siësta binnenkort tot het verleden.Beeld AP

De welbekende Spaanse siësta zou binnenkort zomaar tot het verleden kunnen behoren. De Spaanse minister van werkgelegenheid, Fátima Báñez, wil werk maken van het plan om de klok in Spanje een uur achteruit te zetten en de werkdag eerder te laten eindigen. Het zou een zeventig jaar oude beslissing van dictator Franco definitief terugdraaien.

"We willen dat onze werkdagen klaar zijn om zes uur en werken daarom richting een deal met de vakbonden", zei minister Báñez maandag over het beoogde plan. "Iemand moet de eerste stap zetten, en daarom vraag ik steun aan de grootste bedrijven en vakbonden." Politiek lijkt er voldoende draagvlak te zijn voor het plan van Báñez.

Nu duurt de werkdag in Spanje nog 11 uur. De Spaanse arbeider maakt lange dagen, van half tien tot acht uur 's avonds, maar tegelijk improductieve. Bovendien is de aansluiting met de rest van Europa niet ideaal. "Ik bel je vanmiddag", kan in Nederland vanaf twaalf uur zijn, maar in Spanje begint de middag pas om vijf uur.

Daar komt bij dat Spanje geografisch eigenlijk in dezelfde tijdzone ligt als Portugal en Engeland, de zogeheten Greenwich Mean Time (GMT). Die zone loopt een uur achter op de rest van Europa. De 'verkeerde' tijd die nu in Spanje geldt, is een nalatenschap van dictator Francisco Franco. Uit solidariteit met Adolf Hitler zette Franco in 1942 de Spaanse klok gelijk met die van Duitsland.

Het huidige werkritme in Spanje is volgens voorstanders van de tijdsverandering gedateerd. Vroeger was de lange pauze die er nu middag op de dag is, met de welbekende siësta, nodig door de hitte van de middag. Maar nu, argumenteert het ja-kamp, is daar airconditioning voor. De lange werkdag is nu nog, vinden zij, teveel gebaseerd op het agrarische Spaanse werkritme uit het verleden.

'Idioot schema'

Een parlementaire commissie zag drie jaar geleden al een oplossing in het terugzetten van de klok met een uur, en het meeverhuizen van de werkdag. Dat zou niet alleen een positieve invloed hebben op de lage Spaanse productiviteit, maar ook op de eet- en slaapgewoonten.

"Ons huidige schema is idioot", zei Ignacio Buqueras i Bach, voorzitter van de commissie die al enkele jaren pleit voor een ander ritme, eerder over de kwestie in Trouw. "Niemand die tijd overhoudt voor sport, ontspanning, het gezin. Door de lange werkdagen gaan we laat naar bed waardoor we niet uitgerust wakker worden en slecht presteren."

De meeste Spanjaarden die om zes uur uit hun werk komen wachten nog minstens drie uur voordat ze aan het avondeten beginnen. Het is in Spanje gebruikelijk om pas rond middernacht op bed te liggen, na nog bijvoorbeeld televisie te hebben gekeken. Daarom zou ook de programmering van de beeldbuis volgens de voorstanders van het plan op de schop moeten. Het blok 'prime time' programma's moet dan - in lijn met het eerdere eind van de werkdag - verschuiven naar de vroege avond.

Nuria Chinchilla, als hoogleraar werkzaam aan het International Centre for Work and Family aan de IESE Business School in Madrid, zei tegen The Guardian dat Spanjaarden door het huidige werkpatroon elke dag rondlopen met een jetlag. "We zijn minder productief en er zijn meer ongelukken door. Het is irrationeel en daarom voeren we campagne om dit te herstellen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden