Spaanse koninklijke familie is zuinig en bescheiden

Juan Carlos en de andere leden van de koninklijke familie danken hun populariteit daarbij aan hun spreekwoordelijke bescheidenheid. Juan Carlos en koningin Sofia zijn wars van kapsones en geven relatief weinig geld uit. Volgens de Britse Spanje-deskundige John Hooper kost de Spaanse monarchie nog niet de helft van de Britse en is het Spaanse vorstenhuis zuiniger dan alle andere monarchieën in Europa.

BIJDRAGE: ANITA LOWENHARDT

De koning stond er dan ook op, de kosten van het huwelijk van zijn dochter zelf te betalen. Toen leden van de Spaanse adel lieten doorschemeren bruid en bruidegom een gouden bestek te willen schenken, liet de koning weten dat zilver goed genoeg was. Ook het drukken van speciale munten wordt op verzoek van het koninklijk huis achterwege gelaten.

Toen Juan Carlos in 1975 de troon besteeg, trok hij niet in het koninklijk paleis van zijn voorouders, maar bleef hij in het huis waar hij al sinds 1962 leefde. “De koninklijke familie is heel erg normaal. Ze is niet als de leden van de oude dynastieën die het publiek op een afstand hielden”, zegt Julian Navarro, journalist van het weekblad Semana.

De kinderen van Juan Carlos en Sofia, kroonprins Felipe en de prinsessen Christina en Elena, begeven zich volop in het maatschappelijke leven, zijn spotief, gaan met 'gewone' Spanjaarden om en zijn sociaal geëngageerd.

Desondanks zijn voor de eerste koninklijke bruiloft op Spaanse bodem in 90 jaar 1 500 mensen uitgenodigd zijn, onder wie koningin Beatrix, prins Claus en hun zoons, de Britse kroonprins Charles, koningin Paola van België, prinses Victoria van Zweden en prins Rainier van Monaco.

De feestelijkheden, die in heel Europa rechtsteeks op de televisie te zien zijn, beginnen met met een opvoering door de Spaanse Hofrijschool in de stierenvechters arena van Sevilla. De bruid is zelf een verdienstelijk amazone en de locatie van het huwelijk moet de verbondenheid van het koningshuis met de Andalusische en Spaanse traditie benadrukken. De huwelijksinzegening vindt plaats in de gotische kathedraal van Sevilla.

Tweeduizend journalisten volgen de koninklijke bruiloft en er zijn vierduizend politiemensen ingezet om de orde te handhaven en de veiligheid van de gasten te waarborgen.

In het bijzijn van de Nederlandse prinsen en driehonderd andere gasten vierde prinses Elena gisteravond haar vrijgezellenavond op haar Andalusische buitenverblijf. Daar danste ze op haar uitdrukkelijke verzoek, zonder de aanwezigheid van journalisten, de sevillanas.

Haar huwelijk zal haar leven overigens nauwelijks veranderen, te meer daar niet zij - als oudste kind - maar haar broer Felipe de rechtmatige opvolger van zijn vader is.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden