Spaanse koning ontkent betrokkenheid bij staatsgreep 1981

null Beeld getty
Beeld getty

De Spaanse koning Juan Carlos heeft samengespannen om zijn vroegere goede vriend en eerste premier van het democratische Spanje, Adolfo Suarez, van de macht te verdrijven. Zo heeft hij de weg bereid voor de staatsgreep door het leger in 1981. Dat blijkt uit een boek dat vandaag voorgesteld is, tien dagen na het overlijden van Suarez.

Het Spaanse koningshuis heeft de aantijgingen al ontkend. 'Wij ontkennen categorisch elke deelname van de monarchie aan die operaties.'

'Na de staatsgreep dacht Suarez dat de koning hem bedrogen heeft en heeft hij hem zelfs 'verrader' genoemd', zei journaliste Pilar Urbano (1940), die het boek 'Le gran desmemoria' ('Het grote vergeten') schreef. Urbano heeft met haar werk al verschillende keren voor polemiek gezorgd.

Verdrijven
Urbano schrijft dat Juan Carlos aan het hoofd stond van een operatie die Suarez van de macht moest verdrijven. Die operatie kreeg de naam Armada mee. Armada startte op 5 juli 1980 in Zarzuela, de residentie van de koning vlak bij Madrid.

Suarez had al een geschiedenis in het Franco-regime toen hij in juli 1976 door de koning benoemd werd aan het hoofd van de regering. Bij de eerste democratische verkiezingen na de dictatuur, in juni 1977, kreeg hij een mandaat van de Spaanse bevolking.

Drie jaar later liet het leger en een deel van de samenleving echter alsmaar meer zijn ongenoegen blijken over de democratie. In die instabiele situatie zou de koning beslist hebben om de raad van generaal Alfonso Armada op te volgen en Suarez naar de uitgang te begeleiden.

Inval parlement
Leopoldo Calvo-Sotelo zou hem opvolgen, maar over die keuze van de koning was het leger ook ontevreden. Luitenant-kolonel Antonio Tejero besloot daarom op 23 februari, samen met 200 leden van de Guardia Civil, het Spaanse Congres binnen te vallen. Daar was net de zitting aan de gang die Calvo-Sotelo moest benoemen tot premier.

'Armada is op 11 februari 1981 afgerond', herhaalde Urbano drie keer tijdens de voorstelling. 'Het gaat om twee verschillende operaties. De ene leidde tot de andere, maar zonder dat de koning dat wilde.'

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden