Spaanse kiezer wil nieuwe gezichten

Van onze buitenlandredactie AMSTERDAM - Volgens de peilingen eindigt morgen in Spanje het dertienjarige bewind van de socialist Felipe González. Hij staat ver achter op de conservatieve José Maria Aznar, de leider van de Partido Popular (PP).

De 32,4 miljoen kiesgerechtigde Spanjaarden, die morgen over 350 zetels in het Congres van Afgevaardigden (de Spaanse Tweede Kamer) en driekwart van de 255 zetels in de Senaat (Eerste Kamer) mogen beslissen, zijn duidelijk toe aan verandering. Want González maakte van Spanje weliswaar een stabiele, internationaal geaccepteerde democratie - en een moderne industriële natie - maar de kiezers willen met de socialistische premier afrekenen op enkele minder florissante resultaten.

Spanje kent het hoogste werkloosheidspercentage van Europa (24 procent), een explosief stijgend begrotingstekort, en de aanslagen door de Baskische afscheidingsbeweging Eta duren maar voort. Wat de kiezers González echter het meeste aanrekenen zijn de corruptieschandalen die zijn laatste regering hebben geteisterd, en de betrokkenheid van zijn naaste medewerkers - en sommigen denken van hemzelf - bij de 'vuile oorlog' tegen de Eta, waarbij doodseskaders in het diepste geheim ruim dertig Eta-leden in zuid-Frankrijk liquideerden.

De volgende premier wordt daarom waarschijnlijk de houterige Aznar. De Spanjaarden lopen niet echt warm voor hem, maar zijn degelijkheid spreekt aan. Zijn optreden nadat een Eta-bom naast zijn auto was ontploft oogste zelfs bewondering: hij stapte uit, klopte het stof van zijn kleren, en liep rustig een kliniek binnen. Hoe Aznar zijn plannen tot verlaging van het begrotingstekort en het scheppen van meer banen precies wil verwezenlijken weet nog niemand, maar gepensioneerden en vakbonden - Aznar zou de pensioenen willen verlagen en het ontslagrecht willen verruimen - bereiden zich al voor op een grimmige strijd.

Ruim honderd, vaak regionale, partijen doen mee aan de verkiezingen, maar hoogstens een dozijn zal in het parlement zetels veroveren. Aznar hoopt met zijn PP 170 zetels te behalen, waardoor hij, met gedoogsteun van enkele onafhankelijken, alleen kan regeren. Mocht dat niet lukken dan krijgt hij misschien steun van de Catalaans-nationalistische Convergencia i Union (CiU) van Jordi Pujol. Tot afgelopen zomer steunde de CiUjuist de minderheidsregering van de PSOE, en het opzeggen van die steun leidde tot de vervroegde verkiezingen van aanstaande zondag. González, die voor de zevende achtereenvolgende keer sinds 1977 de PSOE bij parlementsverkiezingen aanvoert, hoopt zijn verlies te beperken en eventueel met steun van de linkse Izquierda Unida - of opnieuw de CiU - door te regeren.

De kiezers in Andalusië, in het zuiden, kunnen zich morgen ook nog uitspreken over hun regionale parlement.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden