Spaanse homopriester prompt uit ambt gezet

MADRID - Een homoseksueel actieve priester kan niet en daarom heeft bisschop Ignacio Noguer van het Spaanse bisdom Huelva niet gedraald in het opleggen van een zware sanctie aan de 39-jarige pastoor José Mantero die zich enkele dagen geleden publiekelijk uitliet over zijn actieve homoseksualiteit. Mantero mag geen mis meer opdragen en niemand meer, behalve in stervensgevaar, de biecht afnemen.

In een rechtvaardiging van zijn beslissing zegt mgr. Noguer dat Mantero 'door publiciteit en propaganda gebroken heeft met het celibaat'. Bovendien wordt Mantero ervan beschuldigd dat hij 'een ernstig schandaal heeft veroorzaakt onder de gelovigen'. Toch blijft de deur van de kerk voor hem op een kier in de verwachting 'dat hij, genezen van zijn kwaal, zal terugkeren in het koor van de kerk'.

José Mantero, pastoor in het Zuid-Spaanse Valverde del Camino, kwam deze week heftig in opspraak nadat hij in een interview met een homoblad toegaf dat hij gracias a Dios niet alleen homoseksueel was maar bovendien een actief seksueel leven had geleid. Hij stelde dat je best homo kunt zijn en tegelijk de kerk lief kunt hebben.

Als een zware onweersbui ontlaadde zich de kritiek. 'Een homoseksueel is niet normaal. Er zit een fout in zijn natuurlijke vorming' was het commentaar van een bisschop uit Galicië waar ze op het platteland evenveel geloven in bosgeesten als in het woord van God. Volgens deze prelaat staat homoseksualiteit op één rij met doofheid en blindheid. Juan José Asenjo, woordvoerder van de Spaanse bisschoppen, was iets genuanceerder maar wilde toch herinneren aan de officiële kerkdoctrine die homoseksualiteit als 'zonde' ziet en als 'morele stoornis'.

Hoewel homohuwelijken onder invloed van de kerk niet worden geduld -alleen in Catalonië denkt men er positief over- is homoseksualiteit in het openbare leven in de grote steden geen taboe meer. Op het platteland daarentegen wordt aanmerkelijk conservatiever gedacht over thema's als scheiding, abortus en homoseksualiteit.

Het rechtse dagblad ABC verwoordde dat in een hoofdredactioneel commentaar waarin Mantero bijna tot de inquisitie wordt veroordeeld. Hem wordt absolute intolerantie verweten omdat hij met zijn persoonlijke gevoelens 'schade heeft veroorzaakt onder de gelovigen en de kerk'.

Mantero's moeder roemde gisteren de houding van haar zoon 'want hij heeft de moed gehad die anderen missen'. Namens bisschop Noguer is nog eens benadrukt dat Mantero niets meer te zoeken heeft in de kerk en dat hem zelfs excommunicatie wacht als hij volhardt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden