Spaanse heilbot op een aardappelbed

Ingrediënten (voor vier personen):
4 mooie moten heilbot van ongeveer 200 g elk, zeezout, versgemalen peper, 500 g nieuwe aardappels, liefst geelvlezig, ca. 75 ml geurige olijfolie, 8 grote tenen knoflook, in dunne plakjes, 1 gedroogd chilipepertje, grof verkruimeld, 2 el sherryazijn (de beste kwaliteit die te vinden is), enkele el fijngehakte peterselie

Dit makkelijke, maar verrassende recept komt uit een kookboek waar ik telkens weer naar teruggrijp, 'The new Spanish Table' van Anya von Bremzen. Ik raadpleeg dit standaardwerk als ik iets speciaals wil maken van iets dat ik in huis heb - vis, in dit geval. Behalve vis heb je voor dit gerecht niet veel nodig. Laat het weinige wel van goede kwaliteit zijn, dus mooie gele zomeraardappels, lekkere olijfolie, gerijpte azijn en stevige verse knoflook.

De vis wordt op een bed van gekookte aardappels gelegd, overgoten met knoflook-sherryazijnolie en in een hete oven snel gaar gebakken. Von Bremzen geeft aan dat je ook andere vis kunt gebruiken, zoals zeebaars, tarbot of zalm. Allemaal luxe vissen die goed uit de verf komen met deze bereiding. Geef er bijvoorbeeld een gemengde groene salade bij met een dressing van sherryazijn en olijfolie.

Wrijf de vis in met zout en peper en laat intrekken. Kook de schoongeboende aardappels in een bodem licht gezouten water net gaar (in ca. 20 minuten). Verwarm de oven voor op 225 graden C. Laat de aardappels iets afkoelen en snijd ze met een ingeolied mes in dunne plakjes. Rangschik de aardappelplakjes dakpansgewijs in een (aardewerken) ovenschaal. Bestrooi met wat zout.

Verwarm de olie met de knoflook in een zwaar koekepannetje, en verhit op laag vuur tot de olie begin te sputteren en de knoflook begint te kleuren. Fruit het verkruimelde pepertje zachtjes 15 seconden mee. Neem de knoflook en peperstukjes met een zeef of kleine schuimspaan uit de pan en leg op een bord. Houd een deksel bij de hand.

Voeg de azijn aan de olie toe en dek de pan onmiddellijk af; de olie spat flink. Warm de azijnolie nog ca. 1 minuut door, neem de pan van het vuur en laat afgedekt iets afkoelen.

Giet wat van deze warme vinaigrette over de aardappels en verdeel er wat knoflook en chilipeper over. Leg de vis op de aardappels, giet de rest van de vinaigrette over de vis en bestrooi met de rest van knoflook en chili. Bak de vis in de oven in 10 à 12 minuten net gaar; test met een vork om te zien of de vis rul en 'vlokkig' wordt. Strooi de peterselie erover en serveer direct.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden