Spaanse gratin met witlof en venkel

Hoofdgerecht voor 4, bijgerecht voor 6 a 8 personen: 3 eetlepels citroensap, ca. 750 g witlof (en/of roodlof), 1 flinke venkelknol, gehalveerd, 375 ml kruidenbouillon, 4 eetlepels extra vierge olijfolie, mespunt suiker, zout, 1 middelgrote ui, fijngesnipperd, 2 tenen knoflook, heel fijn gehakt, 3 eetlepels platbladige peterselie, heel fijn gehakt, 5 afgestreken el bloem, ca. 175 melk, 100 g gemalen blanke amandelen, 3-4 eetlepels amandelschaafsel

Gedurende verschillende jaren waren wij de trotse bezitters van een enorme kardoenplant in de achtertuin. Jammer genoeg heeft die het loodje gelegd door overenthousiast tuinieren, wat me nog steeds verbijstert/kwaad maakt, aangezien kardoen een onverwoestbare plant lijkt.

Maar goed... Ik heb in die tijd een fanatieke belangstelling ontwikkeld voor recepten met kardoen, en kwam bij toeval, al lezend in mijn favoriete Spaanse kookboek ('The New Spanish Table' van Anya von Bremzen) een vermelding van 'Kardoen met amandelen' tegen. Dat recept geeft ze niet, maar wel haar eigen variant daarop, dat me zeer aantrok vanwege de combinatie van twee andere favoriete groenten, witlof en venkel. De groenten worden eerst gekookt en dan gegratineerd met amandelen.

Von Bremzen beveelt het aan als bijgerecht, ik serveer het als hoofdgerecht met lekkere kaas erbij (Manchego!) en knapperig brood. Ik heb het recept iets aangepast.

Vul een kom met ruim koud water en voeg 2 el citroensap toe. Snijd de witlofstruikjes in kwarten en de venkelhelften elk in 4 stukken. Leg de groenten tot gebruik in het citroenwater.

Leg de groenten in 2 lagen in een wijde pan. Voeg 175 ml bouillon, 2 el olie, 1 el citroensap en de suiker toe. Dek de groenten af met een vel bakpapier (om verkleuring te voorkomen). Kook de groenten in ca. 20 minuten zachtjes gaar. Laat ze uitlekken en leg ze in 1 enkele laag in een ingevette ovenschaal. Bestrooi met wat zout.

Verwarm de oven voor op 225 C°. Verhit 2 el olie in een steelpan. Fruit de ui in 5 minuten goudgeel. Bak knoflook en peterselie kort mee. Bak de bloem al roerend 1 minuut mee. Voeg in gedeelten, al roerend, melk en de rest van de bouillon toe, tot een gladde saus ontstaat. Roer de gemalen amandelen erdoor en breng op smaak met zout en peper.

Verdeel de saus gelijkmatig over de groenten. Bak de schotel 20 a 25 minuten tot de bovenkant lichtbruin bubbelt. Verdeel het amandelschaafsel erover en bak nog 5 minuten. Laat het gerecht 5-10 minuten afkoelen voor je het serveert.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden