Spaanse dochter levert Heineken weer verlies op

Van onze redactie economie AMSTERDAM - De Spaanse bierbrouwer El Aguila, voor 51,2 procent eigendom van Heineken, verwacht ook dit jaar met een verlies af te sluiten. Vorig jaar kwam er een verlies van omgerekend f 100 miljoen uit de bus.

El Aguila zal dit jaar 400 banen schrappen om de kosten te drukken, zo heeft topman Alvaro Alvarez bekend gemaakt. Het bedrijf heeft daarom een voorziening getroffen van 600 miljoen peseta (f 9 miljoen). In het eerste kwartaal leed de brouwerij een verlies van omgerekend f 23 miljoen, 48 procent meer dan in de eerste drie maanden van 1992. De omzet verminderde met 2 procent tot f 128 miljoen.

- Hoogovens pensioenfonds heeft het belegd vermogen vorig jaar zien stijgen van 4,9 miljard tot 5,2 miljard gulden. Tegenover een vermogenstoeneming van 320 miljoen staat een groei van de pensioenverplichtingen met 310 miljoen.

Vorig jaar werd een total beleggingsresultaat behaald van 434 miljoen of 8,7 procent. Het beleggingsresultaat op aandelen daalde van 15,0 procent in 1991 tot 7,7 procent en op onroerend goed van 4,8 tot 2,5 procent. Deze daling werd gecompenseerd door het resultaat op obligaties, dat van 10,7 procent toenam tot 15,3 procent. Er is vorig jaar voor f 130 miljoen besteed aan het op peil brengen van de financiering van rechten uit het verleden. Daarmee zijn de op het verleden betrekking hebbende pensioenaanspraken volledig gefinancierd. Het fonds komt tot de conclusie dat er dus sprake is van een gezonde situatie.

- Akzo heeft met Eka-Nobel, onderdeel van Nobel Industries in Zweden, overeenstemming bereikt over de verkoop van Akzo's Europese activiteiten op het gebied van papierchemicalien. Het chemieconcern in Arnhem doet Paper Chemicals van de hand omdat dit onderdeel niet langer tot de kernactiviteiten wordt gerekend. Paper Chemicals heeft vestigingen in Spanje, Duitsland en Italie en ongeveer 140 medewerkers.

- Sara Lee, de Amerikaanse moedermaatschappij van onder meer Douwe Egberts, neemt voor een onbekend bedrag een meerderheidsbelang in de Italiaanse breigoedfabrikant Maglifio Bellia. Het bedrijf heeft als bekendste merk Liabel en boekte vorig jaar met 800 werknemers een omzet van omgerekend f 245 miljoen.

- Lufthansa heeft laten weten verkennende besprekingen te houden met Olympic Airways (Griekenland) en TAP (Portugal) over de mogelijkheden voor nauwe samenwerking. Het overleg is onderdeel van het streven van Lufthansa zijn positie in Europa te versterken.

- Toyota heeft voor 200 miljard roepia (f 180 miljoen) een belang van 8,3 procent verworven in de Indonesische autoproducent P.T. Astra International.

- Interpolis, de verzekeraar uit Tilburg, wil collega Sterpolis in Arnhem overnemen. Interpolis en Sterpolis werken al sinds 1991 organisatorisch en commercieel samen. Sterpolis heeft een omzet van ruim f 60 miljoen en honderd mensen in dienst. De brutowinst van de cooperatie bedroeg vorig jaar ruim f 5 miljoen.

- Orange Fund heeft een belang van 5,01 procent genomen in Batenburg (technische installaties).

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden