Spaanse demissionaire premier treft geen blaam in Gal-affaire

MADRID (Reuter, AP, AFP ) - Het Spaanse Hooggerechtshof heeft geen enkel bewijs gevonden dat Spanje's socialistische demissionair premier Felipe González betrokken was bij de operaties van de Gal-doodseskaders tegen de Baskische terreurbeweging Eta.

Het Hof zal derhalve niet om de opheffing van González' parlementaire onschendbaarheid vragen zodat hij kan worden ondervraagd. González zal “waarschijnlijk” worden vrijgepleit van alle aanklachten tegen hem. Tegen twee belangrijke partijgenoten van González, de vroegere vice-premier Narcis Serra en de Psoe-secretaris José Maria Benegas zijn evenmin bewijzen gevonden.

De drie socialistische politici werden ervan beschuldigd de Gal-eskaders te hebben ingezet tegen leden van de Baskische afscheidingsbeweging Eta. De Gal vermoordde tussen 1983 en 1987 in de 'vuile oorlog' tegen de Basken 28 vermeende Eta-leden.

De beschuldiging tegen González bracht de socialistische regering in grote problemen. Oud-minister van binnenlandse zaken José Barrionuevo en zijn staatssecretaris Rafael Vera zijn in verband met de Gal-affaire aangeklaagd wegens steun aan een criminele organisatie.

De zaak kostte González de steun van de Catalanen, waardoor hij vervroegde verkiezingen moest uitschrijven. Die werden in maart gewonnen door de conservatieve Partido Popular van José Maria Aznar, waardoor een einde kwam aan ruim 13 jaar onafgebroken socialistisch bewind.

Met de formatie van de nieuwe conservatieve regering van Aznar wil het overigens nog niet erg vlotten. De zege van de PP was met 156 van de 350 parlementszetels bij lange na niet genoeg om op eigen houtje een regering te vormen. Derhalve moest Aznar steun zoeken bij enkele nationalistisch-regionale partijen, met name de Catalaanse CiU, die met haar 16 zetels hem de duimschroeven aandeed in ruil voor politieke steun.

Woensdag werd nog gemeld dat het kabinet vrijwel rond was, maar gisteren verdaagde Federico Trillo - de voorzitter van de Cortes, het Spaanse parlement, en partijgenoot van Anar - een bijeenkomst van de commissie die een datum moest bepalen voor de installatie van de nieuwe regering. Die was voorzien voor komende maandag of dinsdag.

Naar verluidt was het uitstel te wijten aan de eis van de Catalanen dat het parlement zich zou onthouden van verdere stappen, totdat de CiU formeel haar steun aan Aznar heeft gegeven. De PP had geen commentaar op het uitstel van de vergadering van de sleutelcommissie.

In elke geval is duidelijk dat de vorming van de nieuwe regering in Spanje als bij-effect zal hebben dat de 17 Spaanse regio's machtiger dan ooit zullen worden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden