Spaanse boerin wil erkenning door 'feministische melk'

ALEX TIELEMAN

De Spanjaard die dacht dat zijn glaasje melk gender-neutraal was heeft het goed mis. Want een boerinnenvereniging in noordwest Spanje denkt met melk die enkel en alleen door vrouwen is geproduceerd de zuivelmarkt op haar kop te zetten.

Met de merknaam Rural Muller ('rurale vrouw' in het Galicisch) en een sfeervol etiket kan de bewuste Spaanse melkdrinker niet meer misgrijpen in het koelvak, zo hopen de melkveehoudsters.

Maar de lancering van de 'feministische zuivel' dient een groter doel dan het opkrikken van alleen de melkverkoop, die volgens de boerinnen steeds vaker onder de minimumprijs over de toonbank gaat. In de regio Galicië, die een sterke matriarchale traditie kent, runnen vrouwen veelal uit noodzaak eigenhandig al ruim vierduizend zuivelbedrijven. Maar erkenning voor de noeste arbeid blijft ondertussen uit.

De boeren hebben namelijk grotendeels het hazepad gekozen. Volgens de Spaanse krant El País namen mannelijke veehouders de afgelopen jaren massaal de wijk om vanwege de economische crisis en de tanende melkhandel elders werk te zoeken. Aan de achtergebleven boerinnen - die vaak enkel als mede-eigenaar geregistreerd staan - de taak om het reilen en zeilen van het boerenbedrijf maar even te rooien.

Het overnemen van de melkveehandel is in het geval van de Galicische boerinnen dus geen staaltje van vrouwenemancipatie op z'n Spaans, maar eerder het tegendeel.

Hoewel Spanje vanaf eind jaren zeventig na de dictatuur rap moderniseerde, is de Spaanse cultuur volgens critici nog steeds doordesemd van machismo. Belangenorganisaties klagen over de grote ongelijkheid tussen man en vrouw op de arbeidsmarkt en in het onderwijs.

Zo is de vrouw in de top van het Spaanse bedrijfsleven nauwelijks zichtbaar en komt het op scholen nog regelmatig voor dat jongens en meisjes vanwege het genderverschil een andere gymles voorgeschoteld krijgen.

Nog schrijnender zijn de hoge mishandeling- en moordcijfers met betrekking tot Spaanse vrouwen, strenge wetgeving ten spijt. In 2015 werden er in de Iberische staat maar liefst 57 zogeheten femicidios gepleegd, moorden begaan uit vrouwenhaat.

Tegelijkertijd kent Spanje ook een levendige protestbeweging tegen alles wat naar machismo riekt. Vooral op Internationale Vrouwendag zijn de Spaanse straten goed gevuld met demonstranten. De feministische zuivel van Rural Muller past goed in dit straatje van anti-machismo-activisme.

"Wij hebben dit symbolische merk nodig, want de veehoudsters hebben de neiging zich op te sluiten in de eigen stallen en daarbuiten worden zij niet erkend", zegt de Galicische Begoña Pardellas, al sinds jaar en dag boerin, die tegelijkertijd twee kinderen opvoedt en drie ouderen verzorgt, tegen het Spaanse dagblad.

De Galicische boerinnen verkopen nu al op kleine schaal zelf verse melk à 1,20 euro per liter. Maar komend voorjaar moet de Rurale Vrouw-melk ook gewoon in het supermarktschap staan.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden