Spaanse acteur moet zich melden om 'Opstandige Vagina'

De Spaanse acteur Guillermo 'Willy' Toledo Beeld AFP

Een Spaanse acteur is in de boeien geslagen, omdat hij weigert in de rechtbank te verschijnen op verdenking van een blasfemische facebookpost. 

'Ik schijt op God en heb genoeg schijt over voor het dogma van de heiligheid en maagdelijkheid van de Maagd Maria', schreef de 48-jarige Willy Toledo vorig jaar in een antiklerikale tirade op het sociale medium. Enkel de 'Opstandige Vagina' kon op zijn onvoorwaardelijk steun rekenen, voegde hij daar cryptisch aan toe.

Toledo verwijst hiermee naar een alternatieve Paasprocessie van een paar jaar geleden die ophef veroorzaakte. Hoewel de wereldberoemde optochten in Sevilla doorgaans bol staan van katholieke pracht en praal, droegen activisten toen een metershoge felroze beeltenis van het vrouwelijk geslacht door de straten.

Toledo, links activist en overtuigd atheïst, vond het prachtig. Een club van christelijke advocaten was minder blij. De dragers van de 'Opstandige Vagina' moesten zich vorig jaar voor de onderzoeksrechter verantwoorden, nu is ook Toledo de klos.

Tierend

Nederland heeft het verbod op godslastering vijf jaar geleden geschrapt, in Spanje staat het nog in het wetboek van strafrecht. Hoewel een groot deel van de 46 miljoen Spanjaarden zichzelf als katholiek ziet, is maar een veel kleiner deel praktiserend. Voor blasfemie wordt in de praktijk vrijwel niemand veroordeeld. Ook in de zaak tegen de dragers van de 'Opstandige Vagina' kwam het niet tot vervolging.

De gang naar de rechter is daarentegen in Spanje wel gemeengoed als men blasfemie, haat of ophemeling van terreur ruikt. Dit leidde onlangs nog tot de vlucht van de Spaanse rapper Valtonyc die ook de grenzen van de vrijheid van meningsuiting opzocht en alweer ruim twee maanden in België bivakkeert.

Willy Toledo bleef gewoon in Spanje. Nadat hij donderdag tierend de rechtszaal was binnengekomen, mocht hij na een gesprek met de rechter snel naar huis. Toledo verklaarde later dat hij niet vrijwillig naar de rechtbank was gekomen omdat hij zich burgerlijk ongehoorzaam wilde tonen. Hij hoopt op deze manier aandacht te krijgen voor de afschaffing van het verbod op godslastering.

Toledo's zaak heeft in ieder geval reuring veroorzaakt: toen hij het gerechtsgebouw verliet, verwelkomde een menigte hem door 'Ik schijt op God!', te scanderen. Collega-acteurs zoals Javier Bardem schaarden zich aan zijn zijde. En op Twitter kreeg Toledo steun met de hashtag #MeCagoEnDios, de gewraakte uitspraak.

Lees ook:

Seks mag in Spanje alleen nog als de vrouw 'sí' zegt

Na Zweden komt nu ook Spanje met wetgeving waardoor expliciete toestemming voor seks nodig is.

Latino's maken het katholieke Spanje protestants

In Spanje groeit het aantal protestantse kerken in rap tempo. Waren het eeuwen geleden de Spanjaarden die Latijns-Amerika kerstenden, nu komen de latino's het protestantisme in Spanje vormgeven. Opmerkelijk, want tot enkele decennia geleden werden protestanten in Spanje onderdrukt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden