Spaanse aardappel-chorizotortilla
Iedere Spanje-liefhebber zal overbekend zijn met de 'tortilla de patates' - de koude, romige aardappelomelet. Ik heb zeer goede en middelmatige versies gegeten in Spanje, maar nooit deze variatie met verse chorizo. Het staat in het voortreffelijke Spaanse kookboek 'The New Spanish Table' van Anya von Bremzen.
Vorig weekend bracht ik het mee als onderdeel van een uitgebreid tapas-etentje en ik kan zonder valse bescheidenheid zeggen dat het het lekkerste gerecht van de avond was. Niet alleen geeft de chorizo een lekker pittig accent, de afwerking (een laagje knoflookmayonaise) maakt het spectaculair.
Serveer lauwwarm of op kamertemperatuur. Als tapa: snijd de tortilla in blokjes. Als hoofdgerecht: in punten. Je hebt er verse chorizo voor nodig. Voor ca. 14 porties als tapa, als hoofdgerecht voldoende voor 4 à 6 personen.
Boen de aardappels schoon en kook ze in de schil gaar in lichtgezouten water. Pel de ui, snijd hem in kwarten en de kwarten in dunne plakjes. Snijd de chorizo in blokjes. Verhit 4 el olie in een grote, zware (liefst gietijzeren) koekepan. Fruit de ui in 5 minuten zacht en blond. Bak de chorizo 3-4 minuten mee. Pel intussen de aardappels en snijd ze in blokjes. Bak de aardappels 3-4 minuten zachtjes mee. Laat het mengsel iets afkoelen.
Klop de eieren los met zout en peper. Roer het aardappel-chorizomengsel erdoor. Veeg de pan schoon met keukenpapier. Verhit 3 el olie in dezelfde koekenpan. Giet het eimengsel erin en strijk het glad. Bak de tortilla op laag vuur zachtjes door (evt. met een deksel op de pan) tot de bovenkant vochtig maar niet te nat is. Maak het ei met een grote spatel af en toe los van de bodem.
Keer de tortilla met behulp van een groot bord en laat het opnieuw in de pan glijden, met de bovenkant naar beneden. Bak de tortilla in nog ca. 1 minuut verder gaar en laat het op een platte schaal glijden. Laat (iets) afkoelen. Roer de mayonaise, citroensap, knoflook en wat peper door elkaar. Bestrijk de tortilla met de knoflookmayonaise en garneer met groen. Snijd in porties en serveer.
Ingrediënten
3 kleine, vastkokende aardappels
zout
200 g verse chorizo
1 middelgrote ui
7 grote (scharrel)eieren
extra vierge olijfolie
versgemalen peper
3 el mayonaise
1 à 2 el citroensap
2 teentjes knoflook, uitgeperst
sterkers of ander fijn groensel
undefined