Spaans architectenduo specialist in de patio

*De eerste opdracht die het Spaanse architectenduo Antonio Cruz en Antonio Ortiz in Nederland kreeg, waren de koffiekleurige woonblokken op het Amsterdamse Java-eiland. Achteraf zijn zij daar niet tevreden over: ,,Van dichtbij zien ze eruit alsof een doe-het-zelver aan de slag is geweest''. De Spaanse architecten, vermaard om hun nieuwbouw in oude wijken van Sevilla en het station Santa Justa voor de hogesnelheidstrein aldaar, moesten wennen aan het typisch Nederlandse overlegsyndroom, maar zien liever ,,dat het tijd kost om de organisatie goed op de rails te hebben, dan dat we zomaar aan de slag gaan''.

Hun ontwerp voor de renovatie van het Rijksmuseum, voorgedragen door rijksbouwmeester Jo Coenen, geldt als even ingenieus als eenvoudig: een riante ondergrondse patio die onder de museumdoorgang loopt, en zo van het verdeelde museum één geheel maakt. De ingang verplaatsten zij naar de doorgang, waar ook na de restauratie fietsers doorheen kunnen blijven fietsen. Cruz en Ortiz maakten van de dichtgeslibde binnenplaatsen van het Rijksmuseum weer patio's, zoals architect Cuypers dat oorspronkelijk ook bedoeld had. ,,De patio is een van de grootste uitvindingen in de architectuur. Wij zijn specialisten in patio's'', aldus de Sevillianen.

Aanvankelijk zouden Cruz en Ortiz ook een overdekte brug over de Maas bouwen, die het Keramiekkwartier met het historisch centrum van Maastricht zou verbinden. Maar de selectiecommissie liet de Spaanse brug, die aan de Ponte Vecchio in Florence doet denken, varen en koos voor de brug van de Luikse architect René Greisch. Als troost mochten de Spaanse architecten negentig appartementen ontwerpen op het barre land tussen het Bonnefantenmuseum en de ouderenflat Sonneville.

Ook de universiteitsbibliotheek van de faculteit Geesteswetenschappen op het Amsterdamse Binnengasthuisterrein wordt door de twee Spanjaarden ontworpen. Daar komt een gebouw met schuin aflopend glazen dak met vier onregelmatige inhammen. De selectiecommissie noemde het plan 'ingetogen' en 'met gevoel voor de geschiedenis van deze plek ontworpen'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden