Update

Spa blauw of een sapje? Dat ga je voelen in je portemonnee

De prijs van mineraalwater gaat omhoog. Beeld anp

Een spa blauw of een jus d'orange wordt een stuk duurder. De belasting op mineraalwater of frisdrank gaat omhoog. Dat blijkt uit Prinsjesdagstukken die RTL Nieuws heeft ingezien.

De reden voor de belastingverhoging is niet de gezondheid. Het kabinet zit in zijn maag met een gat in de begroting en wil dat op deze manier dichten. De belasting op mineraalwater en sapjes wordt daarom gelijkgetrokken met de veel hogere belasting op cola en andere frisdranken. Die maatregel moet 30 miljoen euro opleveren.

Raymond Gianotten van de Vereniging van Frisdranken, Waters en Sappen is niet te spreken over de maatregel. "Het is verwerpelijk dat de belasting op mineraalwater en sappen puur en alleen wordt verhoogd om een gat in de begroting te dichten. Het kabinet heeft gedacht 'daar is al een belasting, dus laten we die verhogen'", aldus Gianotten tegen RTL Nieuws.

"Het is de tweede keer in korte tijd dat de belasting op frisdranken omhoog gaat. In twee jaar tijd is die straks met 85 procent gestegen. Zo kunnen we toch geen beleid maken en moeten we elk jaar weer afwachten of op Prinsjesdag niet opnieuw een konijn uit de hoge hoed tovert. We zullen al het mogelijke doen om deze maatregel terug te draaien, maar dat zal een hele opgave zijn."

De consument is de dupe
De belastingverhoging zal worden doorberekend aan de consument, zegt Gianotten. Met hoeveel is niet duidelijk. Belasting op frisdrank leverde het kabinet in 2014 214 miljoen euro op. Dat bedrag gaat volgend jaar met 15 procent omhoog.

Niet iedereen is overigens ontevreden met de verhoging. De Stichting Milieu Centraal vindt het juist goed dat flessenwater duurder wordt. "Kraanwater is 100 keer minder belastend voor het milieu dan water in een statiegeldfles en 200 keer minder belastend dan water in kleine eenmalig te gebruiken verpakkingen", aldus een woordvoerster.

Sappen worden vanaf 1 januari een stuk duurder. Beeld anp

Waar komt dat gat vandaan?

Het gat op de begroting ontstaat door de verruiming van de schenkingsvrijstelling. Het geld dat ouders hun kinderen belastingvrij kunnen schenken wordt bijna verdubbeld: van 52.000 euro naar 100.000 euro. Dat kost de staat ongeveer 90 miljoen euro. De opbrengst van de verhoging van de frisdrankbelasting wordt daarvoor gebruikt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden