SP wil snel oplossing eigen bijdrage

SP-leider Emile Roemer wil dat het kabinet volgende week nog met een oplossing komt voor mensen die een hogere eigen bijdrage moeten gaan betalen, omdat ze in een bejaardenhuis of zorginstelling wonen. 'Dit pakt desastreus uit; mensen betalen soms tot 1000 euro per maand meer', stelt Roemer vrijdag.

Hij krijgt 'een stroom aan meldingen' van mensen die geschrokken zijn van de hogere eigen bijdrage. 'De politiek moet erkennen dat dit nooit de bedoeling van de maatregel kan zijn geweest. We kunnen niet toestaan dat mensen in zorginstellingen worden kaalgeplukt.'

Volgens Roemer is de Tweede Kamer door het kabinet verkeerd geïnformeerd over het voorstel. In de uitvoering worden afspraken niet nagekomen: het bezit van een eigen woning wordt meegerekend, terwijl juist was overeengekomen dat dat niet zou gebeuren.

Mensen betaalden tot eind vorig jaar 4 procent vermogensinkomensheffing. Dat is 12 procent geworden. Die maatregel is voor het eerst zichtbaar geworden op de beschikking over de eigen bijdrage in de AWBZ, die deze week bij mensen in de brievenbus viel.

Sindsdien staat de telefoon roodgloeiend, onder meer bij de ouderenbond ANBO. Die adviseert de beschikkingen goed na te rekenen, omdat er door de uitvoeringsinstantie CAK fouten zijn gemaakt.

Het kabinet is echter niet van plan aan de oproep van Roemer tegemoet te komen, maakte vicepremier Lodewijk Asscher vrijdag na de ministerraad duidelijk. Hij zei er begrip voor te hebben dat mensen geschrokken zijn van de hogere eigen bijdrage. Hij wees er echter op dat de maatregel door het parlement unaniem is aanvaard.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden