SP wil meer onderzoek naar sociaal leenstelsel

Minister Jet Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap luistert in de Tweede Kamer tijdens het debat over de wet op de studiefinanciering. Beeld ANP
Minister Jet Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap luistert in de Tweede Kamer tijdens het debat over de wet op de studiefinanciering.Beeld ANP

Het onderzoek waarop minister Jet Bussemaker (Onderwijs) haar plannen voor de invoering van een sociaal leenstelsel baseert, 'is broddelwerk', vindt SP-Kamerlid Jasper van Dijk. De Rekenkamer moet volgens hem bekijken in hoeverre het onderzoek van het Centraal Planbureau van toepassing is op Nederland.

Redactie

Van Dijk is fel tegenstander van het 'asociaal leenstelsel', zoals hij het nieuwe systeem vaak noemt. 'Dit onderzoek is gebaseerd op veranderingen in het collegegeld in Amerika. Totaal onvergelijkbaar met het afschaffen van de basisbeurs in Nederland', zegt Van Dijk.

Ook moet bijvoorbeeld het IOO (Instituut Onderzoek Overheidsuitgaven) nog eens goed naar de effecten van de invoering kijken, vindt Van Dijk. 'De gevolgen van het leenstelsel zijn zo ingrijpend, dat je niet over één nacht ijs kunt gaan', stelt hij.

De SP'er verwacht steun van zijn voorstel van andere partijen. Ook de PvdA kan volgens hem niet tegen extra onderzoek zijn.

Bussemaker stelt in een reactie blij te zijn met het onderzoek van het CPB. Het is volgens haar te vroeg om al te besluiten dat er meer onderzoek nodig is. Volgens haar wordt het gedrag van studenten niet alleen bepaald door de nieuwe regels, maar ook door de misverstanden die rondgaan over het sociaal leenstelsel. 'Veel zal afhangen van de vraag of wij erin slagen de veranderingen goed te communiceren', stelde de minister.

Als er echt nog vragen zijn, is Bussemaker best bereid om verder onderzoek te doen. 'Maar niet alleen omdat Kamerleden een onderzoek naar de prullenbak verwijzen omdat de uitkomsten hen niet bevallen', stelt ze. Bovendien heeft ze opdracht gekregen van de Tweede Kamer om de gevolgen van het stelsel goed in de gaten te houden. 'Dus we blijven het volgen.'

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden