SP wil brede inzet van werktijdverkorting

Agnes Kant, fractievoorzitter van de SP. (ANP)

De SP wil dat het kabinet werktijdverkorting verstrekt met een tijdelijke WW-uitkering aan zowel vaste als flexibele werknemers, die nu de tol dreigen te betalen van de crisis op de financiële markten.

Dat is een van de vijf voorstellen die SP-fractievoorzitter Agnes Kant zondag presenteerde om de negatieve effecten van de kredietcrisis op de economie te beperken.

Kant wil zo snel mogelijk in de Tweede Kamer met premier Jan Peter Balkenende in debat. Volgens haar moet het kabinet na het redden van banken nu ook banen en inkomens van mensen beschermen. Minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) heeft al vijftien verzoeken gekregen van bedrijven en sectoren, waaronder de metaal- en technologische industrie, om met tijdelijke werktijdverkorting ontslagen te voorkomen.

De minister van Sociale Zaken verstrekt in uitzonderlijke situaties werktijdverkorting, waarbij werknemers tijdelijk WW krijgen om hun werkgever de kans te geven een plotselinge crisis te boven te komen. Zo wordt voorkomen dat personeel moet worden ontslagen. De crisis moet komen door onvoorziene omstandigheden. Eerder is werktijdverkorting verstrekt bij de uitbraak van mond- en klauwzeer en na de terroristische aanslagen op 11 september 2001.

Naast een brede inzet van werktijdverkorting, stelt de SP ook voor het schrappen van de zogeheten doorwerkbonus en premiekorting voor werkgevers die 62-plussers in dienst nemen en houden. Deze kabinetsplannen moeten mensen langer aan het werk houden, maar volgens Kant zijn ze nu zinloos. De SP was al geen voorstander van de plannen en door het schrappen ervan moet ruim een half miljard euro vrijgespeeld worden voor koopkrachtbehoud.

Volgens Kant moeten vooral de laagste en middeninkomens beschermd worden, omdat deze groepen het hardst getroffen zouden worden door de financiële crisis. Ook wil ze de regels voor pensioenfondsen versoepelen, zodat de inkomsten van ouderen toch kunnen meestijgen met de inflatie. Verder moet de overheid de economie stimuleren door investeringen in bijvoorbeeld het spoor, woningen, nieuwe technieken en kennis naar voren te halen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden