SP werd een PvdA-light, klinkt het achteraf

SP-leider Emile Roemer in de Tweede Kamer tijdens het debat over het rapport dat verkenner Henk Kamp heeft opgesteld over de formatiemogelijkheden. Beeld ANP
SP-leider Emile Roemer in de Tweede Kamer tijdens het debat over het rapport dat verkenner Henk Kamp heeft opgesteld over de formatiemogelijkheden.Beeld ANP

Wat ging er mis tijdens de verkiezingscampagne van de Socialistische Partij? Het partijbestuur wijt het deels aan de kopman. "Emile was niet in topvorm", zegt partijsecretaris Hans van Heijningen. Roemer steekt de hand in eigen boezem: "De hoge peilingen hebben op mij verlammend gewerkt."

De leden vinden dat vooral het campagneteam steken heeft laten vallen. "Het was niet duidelijk waar we voor staan", klonk het veelvuldig onder de leden die zaterdag op de partijraad waren. Patrick Zoomermeijer, voorzitter van de SP-afdeling Zaanstreek: "Wij profileerden ons meer sociaal-democratisch dan sociaal. Tsja, waarom zullen mensen dan niet op het origineel stemmen?"

Dat Roemer in een interview zei eventuele boetes uit Europa voor een te groot begrotingsoverschot niet te betalen, waardeerden ze in de Zaanstreek. "Dat was de toon die we willen horen. Maar wat gebeurt er: een dag later zegt de partijvoorzitter Jan Marijnissen dat het een beginnersfout was." Marijnissen was zaterdag ook aanwezig, maar nam niet het woord. Hij luisterde naar de geluiden uit de zaal, en Roemer en Van Heijningen reageerden.

Te regeringsgeil
Veel leden zetten vraagtekens bij de manier van campagnevoeren. "De verschillen met de PvdA werden niet duidelijk gemaakt. We hadden ons scherper op onze eigen onderwerpen moeten richten. De leus 'sociaal of liberaal' is veel te algemeen", luidt de kritiek achteraf van Diederik Olders uit Rotterdam. "We zijn te regeringsgeil geweest", zegt Zoomermeijer minder omfloerst.

"In Den Haag vonden wij de campagne ronduit flauw. Ik miste het straatvechten", vertelt de lokale fractievoorzitter Ingrid Gyömörei. "De vraag wat we tegen de PvdA konden doen, had plan A moeten zijn", merkt Floor van Lamoen uit Goes op. "De PvdA was niet SP-light, maar in veel ogen werden wij PvdA-light. Zorgelijk."

Over de inhoud en strategie liet SP-secretaris Van Heijningen zich niet echt uit. De omslag in de peilingen lijkt volgens hem, naast een mindere dag van Roemer, te liggen aan de (sociale) media bij televisiedebatten. "Circa 1500 niet representatieve Nederlanders meldden op 'het tweede scherm' de val van Roemer en dat werd landelijk nieuws. Binnen een week waren wij de verliezer", aldus Van Heijningen.

Geforceerd
Roemer kreeg in de campagne eigenlijk maar één opdracht mee: maak geen fouten. Hierover zegt hij nu: "In de eerste debatten was ik daardoor niet helemaal mezelf. Ik werd voorzichtig. Dat had ik nooit moeten doen. De SP heeft immers veel sympathie gekregen vanwege onze strijdbaarheid. Ik probeerde iets te geforceerd de hoge peilingen vast te houden."

De leden nemen Roemer niets kwalijk. Iedereen vindt dat Emile het hartstikke goed heeft gedaan, klonk het zaterdag. En dat lieten zij blijken middels een spontane langdurige staande ovatie. "Hij heeft een goede uitstraling en we hopen dat hij blijft. Het is een man om trots op te zijn."

undefined

Roemer: Samsom liet me als een baksteen vallen
"Ik heb me verschrikkelijk vergist in de ware Partij van de Arbeid", vertelde Emile Roemer zaterdag op de Partijraad aan partijgenoten.

"Ik meende oprecht dat wat rechts al jaren kon, ook op links had gekund. Dat we met mensen die sociaal de toekomst in willen, zouden kunnen samenwerken. Maar al voor de verkiezingen heeft de PvdA me als een baksteen laten vallen. Dat voelt als een mes in de rug."

De SP-voorman vertelde dat hij en PvdA-fractievoorzitter Diederik Samsom intensief contact hadden. Terwijl VVD, CDA, D66, ChristenUnie en GroenLinks om tafel zaten om een begroting voor 2013 te maken, hadden Roemer en Samsom tien tot twintig keer per dag contact. "We houden elkaar vast hè, we trekken samen op", was de afspraak volgens Roemer. "Ongeveer een week voor de verkiezingen was er opeens geen contact meer. Toen werd het mij duidelijk dat de PvdA ons zomaar zou kunnen laten vallen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden