SP weet zich geen raad met uitspraak Marijnissen

’Dom’ en ’onverstandig’ noemt een deel van de SP de uitspraken van partijleider Marijnissen over de dubbele nationaliteit.

Binnen de SP is een felle discussie ontstaan over uitspraken van partijleider Jan Marijnissen dit weekeinde over de dubbele nationaliteit.

Marijnissen zei in de Telegraaf het ’een dikke plus’ te vinden als de staatssecretarissen Albayrak en Aboutaleb vanwege hun voorbeeldfunctie hun dubbele nationaliteit zouden opgeven.

Op de website van de SP riep de uitspraak een storm van reacties op. Te meer omdat PVV-leider Wilders en VVD-leider Rutte verheugd constateerden dat de gehele oppositie het hierover nu eens is.

Een deel van de achterban noemt het ’dom’ en ’onverstandig’ dat Marijnissen zich met deze uitspraak in het kamp van Wilders heeft geschaard. Ze vinden zo’n opvatting niet passen bij de internationale socialistische beweging waar de SP bij hoort.

Andere SP’ers vinden het juist een heel ’logische’ uitspraak en passend in de ’harde’ lijn die de socialistische partij al jaren met integratie voorstaat. Zij verwijten de critici te ’soft’ te zijn. Senator Anja Meulenbelt zei in de krant De Pers de uitspraak van Marijnissen ’jammer’ en ’onverstandig’ te vinden, omdat hij nu meegaat in een ’raar soort nationalisme’.

De commotie liep zelfs zo hoog op dat Marijnissen zich genoodzaakt zag een extra toelichting te geven. Hij had niet bedoeld het onderwerp weer op de agenda te zetten. Volgens de SP-leider kunnen de bewindslieden met het loslaten van hun oude nationaliteit vooral de beeldvorming verbeteren dat migranten voor Nederland kiezen. Maar „ik zal het nooit iemand persoonlijk vragen, of druk op hem uitoefenen”. En het is ook geen ’kwestie van loyaliteit’. Marijnissen ontkent dat hij zich nu achter de opvattingen van Wilders en Rutte heeft geschaard.

PvdA-leider Tichelaar verwijt Marijnissen in de Volkskrant ’schaamteloos opportunisme’. Tijdens het officiële Kamerdebat over de dubbele nationaliteit weigerde de SP een standpunt in te nemen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden