SP vindt EU en VS te kritisch over Venezuela

Sadet Karabulut, woordvoerder buitenlandse zaken voor de SP Beeld anp
Sadet Karabulut, woordvoerder buitenlandse zaken voor de SPBeeld anp

Terwijl veel landen zich verzetten tegen de autoritaire trekken van de Venezolaanse regering van Maduro, weigert de SP zich te distantiëren van haar socialistische geestverwanten.

De buitenwereld is te kritisch over de Venezolaanse regering van president Nicolás Maduro. Sadet Karabulut, woordvoerder buitenlandse zaken voor de SP in de Tweede Kamer, vreest dat de internationale gemeenschap zorgt voor verdere polarisatie door te hinten op een machtswisseling in het door socialistische geestverwanten geleide land.

Karabulut vindt dat de Verenigde Staten en de Europese Unie overtrokken reageren door te dreigen met strafmaatregelen voor de leden van de op 30 juli gekozen grondwetgevende vergadering. De omstreden verkiezing daarvan werd door de oppositie, die een meerderheid heeft in het parlement, geboycot.

"In plaats van te de-escaleren, wordt er olie op het vuur gegooid en over sancties gepraat", stelt Karabulut. "Dan sluit je de deur tot gesprekken. De Verenigde Staten geven ook dubbele signalen af, alsof zij uit zijn op een val van de regering." De VS erkennen de vergadering niet, evenals de Europese Unie en een reeks grote Latijns-Amerikaanse landen.

Interne aangelegenheid

Karabulut ziet vooralsnog weinig kwaad in de nieuwe vergadering. "Over de verkiezingen doen allerlei verhalen de ronde. Maduro zegt dat acht miljoen mensen hebben gestemd. De oppositie heeft het over drie of vier miljoen. U of ik kunnen deze getallen niet controleren. Ik zie vooralsnog ook niet dat Maduro de vergadering gebruikt om het parlement buiten werking te stellen, zoals werd gewaarschuwd. Ik begrijp de zorgen, maar dit referendum is tot op zekere hoogte een interne aangelegenheid die zich binnen de kaders van de Venezolaanse wet afspeelt."

De Venezolaanse oppositie gedraagt zich ook niet voorbeeldig, voegt Karabulut daar aan toe. "Polarisatie en geweld teisteren het land. Dat de oppositie zich hier ook schuldig aan maakt, blijft soms onderbelicht. Ik roep alle kampen op te de-escaleren en mee te werken aan een onafhankelijk onderzoek naar mensenrechtenschendingen."

De socialisten in Caracas, sinds 1999 aan de macht, kunnen sinds jaar en dag op de sympathie van de SP rekenen. Partijoprichter Jan Marijnissen noemde de opmars van socialistische presidenten in Zuid-Amerika, zoals Maduro's voorganger Hugo Chávez, tien jaar geleden 'echt geweldig'. In 2013 ging fractievoorzitter Emile Roemer op werkbezoek in Venezuela tijdens een tour langs linkse regeringen in Zuid-Amerika. En vorig jaar nog prees Karabuluts voorganger Harry van Bommel de gedaalde inkomensverschillen in het land, 'terwijl de verschillen in Nederland toenamen'.

Voedseltekorten

Tegenwoordig kampt Venezuela met voedseltekorten. In 2016 kon een derde van de Venezolanen zich geen drie maaltijden per dag veroorloven en viel 72 procent van de bevolking gemiddeld 8,7 kilo per persoon af, aldus een onderzoek van lokale universiteiten. De inflatie bedroeg 800 procent. Volgens critici heeft de regering het probleem deels veroorzaakt met bedrijfsonteigeningen en vaste wisselkoersen.

Karabulut wil niet concluderen dat het economische beleid van Venezuela achteraf bezien een mislukking is. "De welvaart is sinds Chávez meer gelijk over het land verdeeld. Nu moet je constateren dat de olieprijs is ingestort en het economisch minder gaat. Daar moet iets aan gebeuren, maar er zijn wel degelijk resultaten geboekt. Je moet Venezuela ook niet geïsoleerd bekijken. In Brazilië zijn ook grote problemen, en daar dreigen we ook niet met sancties."

Karabulut wil desgevraagd niet uitsluiten dat haar partij in de toekomst weer op werkbezoek naar Venezuela gaat. "Ik vind dat een beetje een rare vraag. Zo'n bezoek is nu niet aan de orde, maar we bezoeken veel landen, en als Venezuela op de agenda staat, hoort u het."

Lees verder in ons dossier Crisis in Venezuela

Lees ook: De crisis in Venezuela raakt ook Curaçao

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden