SP verrast nauwelijks met 'aanvallende lijst'

Lilian Marijnissen Beeld anp

Het is een 'aanvallende lijst', laat de SP weten, 'met ervaring en nieuw elan'. Wie de namen van de kandidaat-Kamerleden ziet, zou ook kunnen concluderen dat er weinig echte verrassingen tussen zitten.

Natuurlijk, dat de voormalig vakbondsbestuurder Lilian Marijnissen, dochter van de voormalige partijleider, op plaats drie staat, is opvallend. Maar onverwacht komt het nieuws niet. Marijnissen maakte in augustus haar vertrek bij vakcentrale FNV bekend en liet toen al doorschemeren dat ze zich opmaakt voor een stap naar Den Haag. Lilian Marijnissen ademt de SP. Ze zit sinds 2003 voor die partij in de gemeenteraad van Oss. Op vierjarige leeftijd figureerde ze al in een campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen.

Het zijn vooral bekende namen in de top van de SP-kandidatenlijst: Renske Leijten (plek 2), Ronald van Raak (4) en Sadet Karabulut (5). Daaronder staan betrekkelijk veel medewerkers van de partij en lokale en provinciale politici. Sandra Beckerman vindt zichzelf terug op plaats zes. Zij is fractievoorzitter van de SP in de provincie Groningen en hielp de partij bij de laatste verkiezingen aan de overwinning.

Toekomstig partijleider
De SP-kandidatencommissie die de lijst heeft samengesteld, wordt geleid door partijvoorzitter Ron Meyer. Hij staat zelf op plaats 22 gezet. Meyer wordt gezien als mogelijk toekomstig partijleider. Een plek op de kandidatenlijst betekent dat hij de huidige lijsttrekker Emile Roemer in theorie zou kunnen opvolgen, mocht laatstgenoemde op enig moment aftreden.

In het AD laat Roemer vanochtend weten dat hij zelf heeft gewild dat de partijvoorzitter op de lijst komt. "Ik wilde Ron op de kieslijst, omdat de kans bestaat dat wij straks meepraten over de vorming van een nieuw kabinet." Roemer wil de kans openhouden hem alsnog naar de Kamer te halen als 'ik of andere toppers op onze lijst dan bewindspersoon worden'.

Partijvoorzitter Ron Meyer. Beeld anp

Slangenkuil
Het was al bekend dat een handvol zittende SP'ers na de verkiezingen niet terug zal keren in de Kamer. Farshad Bashir, Arnold Merkies, Paul Ulenbelt en Sharon Gesthuizen kondigden hun vertrek al enige tijd geleden aan. Harry van Bommel volgde eerder deze maand. En afgelopen zondag noemde Tjitske Siderius in een interview met De Stentor de Tweede Kamer 'een slangenkuil'. Ze 'wil geen beroepspoliticus worden'. Onduidelijk is of ze zelf niet meer verkiesbaar wil zijn, of dat er op de nieuwe kandidatenlijst geen (aantrekkelijke) plek voor haar beschikbaar was.

De lijst kent ook een opvallende afwezige: Leo de Kleijn, fractievoorzitter in Rotterdam. Hij laat desgevraagd weten dat hij de kandidatencommissie vroeg om een plek bij de eerste tien. Zonder succes, blijkt nu. "Een gemiste kans", vindt De Kleijn. Hij ziet zichzelf als een representant van de 'stroming-Gesthuizen'. Dat deel van de partij vindt dat de SP een bredere koers moet varen om zich te kunnen ontwikkelen tot een succesvolle linkse volkspartij. Met bijvoorbeeld meer aandacht voor integratie, vluchtelingen en klimaat. Afgaande op de peilingen lukt het de SP, de grootste oppositiepartij, vooralsnog niet om te profiteren van de tegenwind bij de PvdA.

Gesthuizen probeerde eind vorig jaar partijvoorzitter te worden, maar legde het af tegen Ron Meyer. Ze kreeg op een partijcongres wel 41 procent van de stemmen. "Dat bewijst", zegt De Kleijn, "dat wij geen roepende in de woestijn zijn. Dat geluid moet je een plek geven op de kandidatenlijst." Of dat nu niet het geval is? "Ik zie het te weinig", zegt De Kleijn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden