SP: Teeven roept op tot geweld

Staatssecretaris Teeven in de Tweede Kamer. Beeld ANP
Staatssecretaris Teeven in de Tweede Kamer.Beeld ANP

Staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) roept op tot geweld, met zijn uitspraak dat het voor inbrekers het risico van het vak is om door bewoners met geweld uit huis gejaagd te worden. Dat stelt Tweede Kamerlid Nine Kooiman van de SP vandaag.

Redactie

Kooiman vindt het verder ongepast dat Teeven zijn uitspraken doet terwijl het onderzoek naar de zaak nog loopt. 'We hopen dat hij indamt', zegt het SP-Kamerlid. Daar sluit GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren zich bij aan. Volgens haar is het 'niet verstandig' als bewindspersonen uitspraken doen over individuele zaken, waar de rechter nog over moet oordelen.

PvdA-Kamerlid Achmed Marcouch vindt net als Teeven dat mensen het recht hebben zichzelf en hun spullen te verdedigen. Maar daar moet je volgens hem ook bij vertellen dat mensen die dat met geweld doen, zich daarvoor ook moeten verantwoorden bij de rechter. 'Er is een dunne scheidslijn tussen zelfverdediging en eigenrichting', concludeert Marcouch.

Ook het CDA waarschuwt voor de risico's voor bewoners. 'Er is altijd het risico dat de rechter er anders over denkt dan de staatssecretaris', stelt Kamerlid Peter Oskam. SGP-leider Kees van der Staaij gaf Teeven op Twitter gelijk: 'Inbreken is niet alleen verkeerd, maar ook erg riskant'. Hij zet er wel bij dat onnodig geweld niet gebruikt mag worden.

Teeven ging in De Telegraaf in op de dood van een inbreker in Diessen, die omkwam na een worsteling met de bewoners. 'Het is treurig dat er iemand dood is gegaan, maar dat is wel een inbrekersrisico', stelt Teeven. 'Die inbreker heeft niets te zoeken in die woning, het risico ligt bij hem. Het is goed dat wordt uitgezocht wat er is gebeurd en dat die bewoners niet zijn aangehouden. Zij zijn de slachtoffers, de verdachte hoort daar niet te zijn.'

De staatssecretaris gaf na zijn aantreden 2 jaar geleden meteen het Openbaar Ministerie de aanwijzing om bewoners die een inbreker wegjagen, niet geboeid af te voeren. Er wordt wel een onderzoek gedaan en bewoners kunnen worden aangemerkt als verdachte, maar ze moeten vooraleerst als slachtoffer worden gezien.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden